Recept

Vi får en hel del frukt och bär här på plantskolans provytor, och försöker också ta tillvara dem så gott vi kan. Här kommer en del av recepten vi brukar använda!

För dig som vill läsa litet mera utförligt om de olika recepten, och kanske några till, kan du alltid välja etiketten recept så kommer alla med i "originalförpackning".
 
Plommon-fläder saften 23.3.24
 
Vi blandade såhär:

1 del Petersburg-plommonsaft + 1 del fläderblomssaft + 6 delar vatten

Det är "enkelt" att få tag på både plommon och fläderblomssaften - kom till plantskolan och köp växterna och sen så skördar du när frukt/blommor kommer 😂

Päron-svartvinbärssaft 23.3.24

1 del Moskovskaja päronsaft + 1/2 del Narve Viking svartvinbärssaft + 5 delar vatten

Här är det lika "enkelt" med ingredienserna -  kom till plantskolan och köp växterna och sen så skördar du när frukt/bär kommer 😂

Tack till alla som provsmakade på Mitt i Stan mässan!

Aronia:


Aronian är användbar till mycket, här kommer några olika recept:


Saft

Man kan göra på två sätt för att få saften ur bären:

1. Använd saftmajan och låt puttra på i ett par timmar. Ur 10 liter bär får du ca 3-4 liter saft.
2. Råpressa saften ur bären med t.ex hushållsassistentens passersats. Det här ger något robustare smak eftersom några frön kommer att krossas, detta dock gör brygden ännu hälsosammare (själva fröet innehåller ännu mera nyttiga ämnen än bärsaften).

Tappa saften på tomma frysflaskor och frys genast. Har du pressat ur saften finns det ett "lock" och en bottensats, vilka du ska undvika.

Saften blandas med fördel med minst 15% sötare safter, t.ex. av äppel, plommon eller vindruvor. Det är att pröva sig fram till din egen favoritblandning!

Den kan också intas som sådan, men då mer som en "hälso-shot" i mindre mängd.

Gelé

Passar till de flesta kött- och vilträtter liksom till många fiskrätter och kyckling. Enkel tillredning på knappa 15 minuter. Gör så här:

1 lit Viking aroniasaft
3,5 dl vanligt strösocker
25 g Melatin (blå melatin 1 påse)

Värm saften med 3 dl av sockret. Blanda melatinet med resten av sockret (0,5 dl) och rör ner blandningen så fort saften har börjat koka. Skumma och häll genast på rena burkar som förses med lock och sätts i kylen genast.


Klart så fort det stelnat till ordentligt, alltså 4-6 timmar.

Glögg

Riktigt god och uppskattat aronia-glögg:

3,5 dl vinbärs- eller vindruvsaft
5 dl aroniasaft
3 dl äppelsaft
1 1/4 dl socker
5 dl vatten
12 kryddnejlikor
12 kardemummakapslar
3 hela kanelstänger
2 bitar ingefära

Blanda all saft med sockret i en kastrull.Låt det hela koka upp. Tillsätt kryddorna och värm (obs inte koka) ca 30 min. Låt därefter drycken stå och dra ca 10 timmar. Sila bort kryddorna och värm före servering. Servera med russin och/eller mandel.

Plantskolans värmande höstdryck! NYHET hösten 2019!!!


Så här har vi gjort den varma, goa höstdrycken vi bjuder på under höstjippodagen den 11 oktober:

5 dl Nordica vindruvssaft
2½ dl Viking aroniasaft
1 liter vatten
7-10 stjärnanis
10 små bitar färsk ingefära
några centimetersstora bitar chili

Vi har värmt alla safter och vattnet i en kastrull, tillsatt kryddorna utom chilin. Vi lät det bli ordentligt varmt utan att koka. Därefter tog vi bort kastrullen från spisen, lät drycken stå och dra en halvtimme och silade bort kryddorna varvid vi skar-pressade i  chilin under avsmakning.

Värm  drycken en aning igen och sätt i en termos och servera i lämpliga glas!

Extra tips. Du kan också spara drycken och vid behov värma dig ett glas eller två i micron.
 
Inför Höstjippodagen 2023 modifierade vi höstdrycken enligt:
 
Till 5L dryck åtgick:
1L Nordica vindruvssaft (Nordica saften innehöll 200 g socker/kg saft)
1L Zilga vindruvssaft (osockrad)
0,5L Viking aroniasaft (osockrad)
0,5L Fläderblomssaft (innehöll lite socker, citron)
30 stjärnanis
30 bitar små färsk ingefära
2,5 milda chili 
 
tillredningen som ovan utom att vi avsmakade med fläderblomssaften sist (för att utröna hur mycket som skulle sättas till för doftens skull). 

Obs! Får du tag på starkare chili så köp den, då behöver du bara några droppar i stället för flera stycken.
 
 Värm för servering så kommer alla smaker fram, redan några sekunder i mikron gör susen.
 
 
 


Fläderblomssaft: 

ca 100 stora svartfläderblommor
6,5 citroner skivade
5 liter vatten
2,25 liter socker

Skölj blommorna och varva med citronskivor och socker i en 10 l kastrull. 
Häll på kokande vatten.
Låt stå och dra i 2 dygn i rumstemperatur och sedan 2 dagar till i kylskåp.
Sila och tappa på burk för frysen. (Ska den tappas på flaska bör sockermängden dubblas)


Blanda koncentratet ca 1:5 med vanligt vatten, eller ännu hellre med kolsyrat vatten, när det ska avnjutas som färdig saft.

Syrensaft: 

ca 100 blommor
6 citroner skivade
3 liter vatten
1,5 kg socker

Skölj blommorna och varva med citron i en 10 liters kastrull. 
Tillsätt sockret ovanpå och häll över kokande vatten.
Låt stå och dra i ca 3 dagar, varefter den silas och tappas på flaska.

Blanda koncentratet ca 1:5 med vanligt vatten, eller ännu hellre med kolsyrat vatten.

Inlagda päron:

2 kg små päron
2 vaniljstänger
2 liter vatten
6 dl socker
1 dl citronsaft
3 paket saffran (à 1/2 g)
4 stjärnanis
Skala frukten, men ta inte bort skaften. 
Skrapa ur fröna ur vaniljstängerna.
Koka upp vatten med socker, citronsaft, saffran, stjärnanis, vaniljstänger och frön i en kastrull. 
Lägg i päronen. Sjud under lock 10–15 minuter, tills päronen börjar mjukna.
Ta upp päronen och lägg dem i varma, väl rengjorda glasburkar. Häll på lagen och förslut. 
Förvara i kylen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar