fredag 9 mars 2018

Vårens växtnyheter 2018

Nyheter i växtsortimentet är alltid välkommet. En del av nyheterna blir så småningom storsäljande "vanliga" växter, andra kanske faller bort igen efter en kortare eller längre tid. Några exempel på nyheter som så småningom blivit succéer är smällspirean 'Diabolo''Mops' dvärgtallen och 1970-tals introduktionen 'Grefsheim' hybridspirean.
Clematis 'Piilu' var också en nyhet för ca 10-15 år sen och är nu en av de mest sålda storblommiga sorterna.


Nu inför säsongen 2018 finns igen en hel del sorter vilka vi antingen med ljus o lykta själva försökt hitta, blivit rekommenderade av kolleger och leverantörer eller som vi bara råkat ramla över på mässor och från kataloger. Vissa av sorterna har vi redan provodlat hos oss men flera är också helt nya.

Bilder på alla nyheter har vi inte haft möjlighet att fixa fram ännu. På vår Pinterestsida Nyheter 2018 finns  däremot (inom mars/april) pins på alla. Ta gärna en titt på den sidan, där hittar du nämligen också Nyheter för 2017 och tidigare år på egna anslagstavlor. Under mars månad kommer vi också att utförligare presentera en del av nyheterna i egna blogginlägg.

Men låt oss alltså kort presentera nyheterna 2018:

Nyheter inom Buskar o småträd

Aronia mel. 'Autum Magic', kommer i butik från juli/2018 som buske. Autumn Magic har vi haft mycket länge som ympat småträd, dock har vi inte gjort nån större marknadsföring för detta supervackra träd eftersom marknaden formligen ropat efter Viking-sorten både som träd och buske. Autumn Magic är som de flesta andra aronia sorter helt härdig (Finland zon 3) och dess mest positiva drag är det graciösa växtsättet med utomordentlig höstfärg och otroligt vackra glänsande bär. Busken blir ca 2 meter hög men kan bra klippas tillbaks med några års mellanrum och håller sig då tätare och jämnare på en höjd på ca 1,2-1,5 meter. Rekommenderas!
Aronia 'Autum Magic'
Physocarpus opulifolius 'Little Joker' ('Hoogi021') , kommer i butik från juli/2018 som buske. Little Joker är en holländsk korsning (Mark Sebastian Hogenraad på Handelskwekerij G. Hoogenraad B.V.) som fick silvermedalj på Plantarium mässan 2016. Busken är patentskyddad 2015 och odlas alltså under licens från inköpta småplantor. I beskrivningen sägs det bl.a att 'Little Joker' ska vara vinterhärdig åtminstone till ca -30C och att höjden är 0,5 m samt bredden ca 30 cm. Växten är mycket tät och ska vara utmärkt också fär terrasskrukor och blandade krukplanteringar, som låga häckar och spm låg landskapsväxt. En extra fördel skall vara dess höga tolerans för olika sjukdomar. Se mera på: https://www.plantipp.eu/en/Plants/physocarpus-opulifolius-little-joker-hoogi021pbr-2/ . Det finns en systersort 'Little Angel' som vi redan 2017 hade en del plantor till försäljning.

Spiraea betulifolia 'Tor Gold'  , kommer från 07/2018 som buske.,
Spiraea japonica 'Neon Flash' , kommer från 07/2018 som buske,
Syringa vulgaris 'Congo' , kommer från 07/2018 som buske, 
Hydrangea paniculata Bobo®,  En nyhet inom de lägre hortensiorna, h=1 m b=1 m, bild på Pinterest
Hydrangea pan. 'Wim's Red' i stamform. Wims Red har vi haft flera säsonger som buske och ärligt sagt har vi blivit nöjdare och nöjdare ju flera säsonger den vuxit. Wims Red har dessutom visat sig vara en tidig hortensia. Nu fick vi tag på växten i stamform och därför har vi ett litet parti under våren 2018.
Hydrangea paniculata 'Wims Red'

Ledum groenlandicum 'Compactum'
Amelanchier 'Northline', Saskatoon på stam. Ätliga blå bär, vackra vita blommor på våren.
Amelanchier 'Northline', också stamformen har fullt ätliga bär


Nyheter inom träd

Prunus virginiana 'Schubert', Virginiahägg. På våren är bladen limegröna för att mot sensommaren ändra färg till brunröd. Höjd: ca 10 m. Schubert häggen har vi haft planterad i vår visningsträdgård rätt länge. Den har dock inte egentligen funnits hos oss i butiken men nu när efterfrågan på växter med extra färg blivit populär vill vi ta in den också här. Härdighet borde vara zon 5 i Finland. Det finns också en vidareförädling som heter Canada Red vilken anses vara ännu härdigare (zon 6) men den finns ännu bara på beställning (1 säsong på förhand).
Prunus virginiana 'Schubert' har vinröda blad


Rödbladiga prydnadsgräs och mera EverColor®-gräs

Förra våren lanserade vi tre av de Irländska gräsen som i Europa säljs under varumärket EverColor®. Nu har vi lyckats få tag på ytterligare gräs i den här serien plus några Nyzeeländska gräs som rekommenderas som färgstarka kamrater till dessa. Det sades först att EverColor®-gräsen skulle klara -12C och vi hade dem också ute i krukor till -12C utan problem. Nu pratas det om -25C och då är vi genast i en klass som snart sagt vilka andra gräs som helst.

EverColor® conceptet har vi pratat tidigare om här på bloggen men vill du läsa om conceptet på engelska finns det en egen internetsida med historia bakomvarumärket, sorter i serien och inte minst användningstips.


Gräsen i Codrdyline serien (Dracena) har inte vinterhärdighet som EverColor® gräsen men skall klara temperaturer på -5 till -7C (nattetid). Den är tänkt för terrasser, trapparo m.m. och den här kan man ta in i sval rumstemperatur under vinterhalvåret (vissa Cordylinesorter odlas också som inomhusväxter).

Vi har tre rödbladiga Cordyline sorter på kommande:
Cordyline aus. Pink Passion ('Seipin'),
Cordyline aus. 'Salsa',
Cordyline 'Purple Tower',
Den röda färgen på bladen varierar på de olika Cordyline australis sorterna.
Cordyline 'Salsa'
Cordyline 'Pink Passion'


Mera variegerade gräs i  EverColor® serien

Carex oshimensis 'Evercream' , kommer från 06/2018,
Carex oshimensis 'Everlime' , kommer från 06/2018,
Carex oshimensis 'Eversheen'
Carex oshimensis 'Everdi'
Carex oshimensis 'Everillo'

Carex 'Everest' - Carex 'Evergold' - Carex 'Praire Fire'

Carex sorterna passar utmärkt i t.ex de nya självbevattnandeTeku Coverpots

Carex 'Eversheen'
Carex 'Everillo'

Carex 'Everdi'

Nyheter inom klätterväxter:

Humlesorterna Magnum och Nordbrau hade vi till försäljning för rätt många säsonger sedan. De har dock varit borta ur sortimentet en tid och när vi nu fick tag på dessa igen tycker vi det är utmärkt att kunna tillhandahålla dem eftersom egen öltillverkning nu har blivit mycket populär. Både i Sverige och i Finland pågår som bäst egna sortförsök med gamla humlesorter för att om möjligt få fram humlesorter som ger en "egen" smak till ölen, men det tar nog några år ännu innan sorterna finns på marknaden så tills dess håller vi till godo med andra beprövade sorter.

Läs mer om humle och öltillverkning här.

Humulus lupulus 'Magnum' kallas ofta för dvärghumle, inte för kottarnas storlek, utan för att plantan ofta inte växer sig större än ca 2,5 - 3 m hög och är alltså ganska lätt att skörda även utan att klippa ned växten. Det är honplantans kottar som man sedan i augusti-september skördar för öltillverkning. Sorten ger en bra bitter smak och har rätt högt alfasyrainnehåll.

Humulus lupulus 'Nordbrau' växer högre, upp mot en 6-10 meter om det finns stöd. Kottarna är täta, något större och  med starkare smak. Nordbrausorten har både arom och litet bitterhet.
Nordbrau växer hög


Magnum är något ljusare och låg





Sedan har vi ända sedan nångång 1970-tal haft den finska minikiwin Annikki i produktion. Annikki är en tvåkönad klätterväxt som alltså sätter frukt helt själv. Vill man förbättra fruktsättningen eller ha en kiwi (kameleontbuske) med vit-rödbrokiga blad så är det hanplantor som har dessa. Sorten Weiki skall enligt all expertis ha både ännu mera varierade blad plus en aning bättre vinterhärdighet.

Actinidia arguta 'Weiki', hanplanta , kommer från 07/2018,

Clematis nu i 2 liters krukor till förmånligare pris. För våra Clematisplantor har vi nu under två säsonger succeccivt gått över till plantor i förmånligare 2 liters krukor. Priset har då gått ned med ca 15-20% samtidigt som vi får in nyare intressanta sorter snabbare. Happy Birthday har vi tänkt för dig som skall på födelsedag och behöver en passlig present,  Aljonushka är en sort vi förmedlat i partihandeln norrut under några år och som kunderna där påstår är både snygg och tidig.

Clematis 'Aljonushka' , kommer från 06/2018,
Clematis 'Happy Birthday', kommer från 06/2018,
De storblommiga clematisarna har vi nu i 2 liters kruka - förmånligare pris och dessutom på vårsäsongen alltid gödslad med långtidsverkande 3-4 månaders gödsel.
Clematis Happy Birthday

På Clematisfronten har vi ju också de danska minisorterna som vi egentligen tog in inför förra säsongen men inte presenterade desto närmare p.g.a att sommaren 2017 inte var nåt att hänga i julgranen. Även om sorterna kom i blom i augusti-september så var det inte då längre aktuellt att göra  reklam för dem inför vintern. Plantorna vi har är nu också kraftigare och kommer således med flera skott och blommor tidigare. Kanske nåt för dig i dina terasskrukor?

Minisorterna finns i tre sorter,   .

Clematis 'Filigree' , ljuslila 40-60 cm
Clematis 'Bijou' , blå 40-60 cm
Clematis 'Picardy', vinröd 40-60 cm
Clematis Filigree (t.v) och Bijou (t.h.)
Clematis 'Bijou' i kruka

Clematis 'Ninon'

och så finns en halvhög vit sort, Clematis  'Ninon', vit 100 cm

Vill man göra det enkelt för sig har vi också Coverpot-ytterkrukan som vi själva var supernöjd med förra året - passar utmärkt för miniklematisarna.
Coverpots finns i 3 olika modeller och i två storlekar


Nyheter inom barrväxter


Microbiota dec. Celtic Pride ( Microbiota decussata 'Prides') (begränsat antal, ). Celtic Pride är varumärke för detta utval med bättre vinterfärg och bättre sjukdomsresistens än normalt. Passar både i sol och halvskugga och skugga.
Microbiota d. Fuzzball™ (Microbiota decussata 'Condavis' Plant Patent #20,012)
,  kommer hos oss från 07/2018, . Också en annan Microbiota som fått US-Patent för sitt något runda vasliknande växtsätt.
Picea pungens 'Iseli Fastigiate' , skulle ha kommit redan 2017 men uteblev då. Nu gör vi nytt försök och den borde komma i butiken från 07/2018, bild på Pinterest 2017.
Picea glauca 'Sander's Blue', blå sockertoppsgran. Härdigare än den vanliga gröna varianten. 1,5 m hög. Rekommendationen är att den hur som helst skyddas mot vårsol/vårvind.
Picea glauca 'Sander's Blue' anses av en del kolleger vara härdigare än vanlig sockertoppsgran.
Microbiota decc. 'Celtic Pride'



Nyheter inom rosor: 

Rosa 'Marie-Victorin', kanadensisk ros. Svagt doftande, kontinuerligt blommande rosa ros. Höjd: 1,2-1,5 m.
Rosa 'Nicolas', kandadensisk ros. Höjd: 70-80 cm. 
Rosa 'Nicolas'
Rosa Marie-Victorin

Nyheter inom frukt o bär:

Lila hallon Clencoe tillhör gruppen buskformiga hallon. Clencoe var Nyhet hos oss 2017. Inför våren 2018 kommer nu också röda sorter som 'Groovy' och 'Yummy'. Bild på dessa får vi så småningom under våren.

Rubus idaeus 'Glen Lyon', hallon
Rubus idaeus 'Groovy' ®,hallon
Rubus idaeus 'Yummy', hallon
Lonicera kamt. 'Myberry Bee' (= 'HoneyBee'), kommer från 07/2018
Lonicera kamt. 'Myberry Sweet' (= 'Borealis'), kommer från 07/2018
Ribes nigr. 'Tsema' , kommer från 07/2018
Pyrus communis 'Lück', Päron
tysk sort. Frukterna är små-medelstora och rundlagda. Grundfärgen är gul med röd täckfärg på solsidan. Fruktköttet är knaprigt, saftigt och inte så mjukt. Smaken är angenäm och söt. Frukterna mognar i september. Denna sort har vi haft i många år men inte i försäljning.
Det nyzeeländska jätteblåbäret 'Reka' (bilden) hade vi som nyhet 2017. Sorten Patriot har vi inte haft i sortimentet hos oss men nu behövs en polinerarsort till Rekan så nu kommer Patriot med som nyhet 2018.

Vaccinium 'Patriot', jätteblåbär. Stor buske med fina blå bär. Utmärkt som parsort till 'Reka'. Både Reka och Patriot rekommenderar vi endast till väl skyddade platser eller så att man frostskyddar något inför vintern. Skydd för harar och andra gnagare behövs också. Jordens pH ca 5,5 så enklast är att använda rhodo-jord.

Nyheter inom perennaväxter:

Astrantia maj. 'Primadonna',
Heuchera 'Black Sea' ®,
Iris (G) 'Loop the Loop',
Nepeta faassenii 'Walkers Low',
Rheum alexandrae,

Det var årets nyheter, nu är det bara att börja på med våren, lämpligtvis genom att reservera din nyhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar