fredag 16 september 2016

Marktäckande växter ger lättskötta områden

De är vackra när de får breda ut sig under andra växter som buskar och träd, på slänter eller andra svårodlade platser och fylla ut i stenpartier. Marktäckande växter tränger undan ogräs och ger således både en mer lättskött rabatt och binder ihop rabatten på ett snyggt sätt.


Hösten är rätta tiden att plantera marktäckare, då de får tillräckligt med fukt för att inte torka bort och hinner börja rota sig - vilket ger dem ett försprång så de snabbare börjar växa nästa vår. Det är dock inte alltid så lätt att välja den rätta marktäckaren för sitt område så här har vi lyft upp de vanligaste sorterna. Flera sorter finns samlade på våra pinterestsidor: Marktäckande växter.

Idéer och tips för att få en lätthanterlig och fungerande marktäckaryta finns i ett How to- inlägg från 30 mars 2017, "Plantera marktäckare"!

 Barrväxter som marktäckare 

Microbiota decussata,kallas ofta kryptuja fast den inte alls hör till tujasläktet.

Juniperus hor. 'Glacier'
Det finns många olika barrväxter som växer lågt och krypande. Mikrobiotan, eller kryptujan, är en av de vanligaste. Den växer snabbt till 1-1,5 m bredd, fin grön på sommaren och purpurbrun på vintern. 0,2-0,4 m hög. Gillar man inte den finns det dock många andra alternativ, t.ex. olika kryp- eller dvärgenar som t.ex. Juniperus communis 'Repanda' eller den blåaktiga Juniperus horizontalis 'Glacier'.




Picea abies 'Repens'
Det finns också många andra typer av låga och krypande barrväxter som t.ex. hybrid-idegranen 'Green Mountain' som du kan läsa mer om här, eller dvärggranen Picea abies 'Repens' som också är ett bra alternativ. Det är en krypande form av vanlig gran. Vacker grön färg. Utmärkt marktäckare. 0,5-0,6 m hög.






 Buskar som marktäckare 


Ribes glandulosum
Är det inte vintergröna barrväxter du är ute efter finns även många andra alternativ, t.ex. Dvärgrips, Ribes glandulosum, FinE-sort. Marktäckande låg växt med tidig lövsprickning och ett utomordentligt täckande, grönt löv som på hösten får praktfull höstfärg. Höjd: 0,3-0,5 m. Läs mer ingående om den här
Andra liknande växter är t.ex. Stephanandra incisa 'Crispa', som även den är utmärkt i slänter och får fin höstfärg, eller dvärgbenveden Euonymus nanus var. turkestanicus som har gröna smala blad som blir rostfärgade till hösten.

Det finns också flera olika sorters krypvide som är utmärkta marktäckare, t.ex. Salix x aurora 'Tuhkimo', krypvide. FinE-sort. 0,4-0,5 m hög. Den är snabbväxande med små, ​​mörkgröna, glänsande blad. Skotten brunröda. Mycket kraftig och tät. Får vackrast färg i soliga lägen. Utmärkt vinterhärdighet, zon I-VI.
Salix x aurora 'Tuhkimo'

Ytterligare finns en  del spireor (Spiraea) och ölandstok (Potentilla eller egentligen Dasiphora fruticosa som är det officiella namnet sen några år tillbaka) om man vill ha lägre blommande buskar som marktäckare. T.ex. ölandstoken 'Longacre'. Det är en utmärkt växt att använda som marktäckare för slänter, kanter och dylikt. Blommar med stora gula blommor i juli. 0,3 m hög. Det positiva med sorten Longacre är förutom höjden det faktum att den bryter lätt på våren även från äldre grenar och behöver alltså inte klippas tillbaks som så många andra tokar.

Vill man ha högre alternativ finns t.ex. dvärgpraktspirean 'Little Princess'  på 0,5-0,8 cm höjd. Den blommar rosa mitt i sommaren och passar absolut bäst i halvskugga där marken inte torkar ut helt. Den mörkare och rödare varianten 'Lilly' blir 10-15 cm högre men täcker lika bra och funkar också fint i soligare lägen.
Potentilla f. 'Longacre'

Ännu högre alternativ är den rosablommande amerikanska björkspirean, kallad släntspirea i dagligt tal, Spiraea densiflora, som är utmärkt för just slänter. Den är tät med ovala blad och får som sagt rosa blommor i juli. Höjd: 0,8-1 m. Den här är en av de snabbast bredväxande spireasorterna som finns i sortimentet. Den borde absolut användas betydligt mera på svårskötta områden.


Amerikansk björkspirea, eller i folkmun kallad "släntspirea", tillhör dom riktigt 100%-iga marktäckarbuskarna. Planteringsavstånd 70-100 cm och slänten är täckt efter en säsong.

 Perenner som marktäckare 




Många perenner fungerar också mycket bra som marktäckare, t.ex. olika nävor, spetsmössa, gullgröna och olika sedum. De flesta av dessa är också vintergröna. Läs mer i vårt tidigare inlägg om marktäckande perenner eller se de bästa sorterna marktäckande perenner på Pinterest.


olika nävor, bild: privat
Hur förträffliga nävor kan vara som marktäckare kanske bäst kommer fram genom att referera till nöjda kunder. Så här skriver t.ex Magdalena till oss:

Hej,Jag köpte ett antal nävor av er för 3 år sedan, och har nu följt era råd vad jag kunde plantera på en jordkällare, ville bara skicka några bilder för att visa hur fint de blommat och förökat sig. De är en verklig prakt och syn och många har beundrat dem. Jag är så nöjd med resultatet. Tack för bra service.

Backtimjan och kryptuja med
en häckblåtry i bakgrunden
På Närpes kyrkogård är minnesmäreket för begravda på annan plats också ett bra ställe att beskåda hur effektiva marktäckarna kan vara. Nu minns jag ju inte vilket år vi planterade men växterna här torde nog ha stått sig i betydligt mer än 10 år.

  


Nu har vi ännu bättre mängrabatter på perenner!

Tidigare har vi haft fasta mängrabatter på 5 st och 10 st, men när det kommer till marktäckare behöver man ofta ganska många för att det snabbt ska bli tätt. Därför får du nu ännu bättre pris om du handlar 25 st eller fler!

(Pristabellen uppdaterad 2018)

 Klätterväxter som marktäckare 

Det finns också en del klätterväxter som även kan användas som marktäckare, t.ex. Clematis 'Summersnow'. Andra är t.ex. klätterhortensia, vildvin eller vinrankor



För att få en klätterväxt att lyckas som marktäckare är det, precis som för andra marktäckare, viktigt att jorden är så fri från fleråriga ogräsrötter som möjligt och att markytan helst täcks med barkflis eller motsvarande så att fröogräs hindras från att växa (min 5-7 cm tjockt).För klätterväxter gäller då ytterligare att lämna bort all slags klättervänligt material, annars lär den snabbt klättra iväg "uppåt väggarna" som det heter.

 Planteringsavstånd  och  How to-tips



...och så var det det här med planteringsavstånd eller -täthet? Det finns inga absoluta siffror att följa, men vill man ha någorlunda snabb täckning av ytan brukar vi ge en rekommendation för "täckning inom två säsonger". Detta innebär att man under den tiden ska vara observant på konkurrerande sorter (rensa undan eller hålla nere) annars kan det förstöra resultatet. 

Här på pinterest har vi gjord en "2 säsongers  avståndsrekommendation" med åtgång per m2 för de vanligaste sorterna.

Se fler marktäckande växter på Pinterest: Marktäckande växter eller kom in till oss på plantskolan så hjälper vi dig hitta just den som är bäst lämpad för ditt område.  Tips hur du ska gå tillväga för att anlägga en lätthanterlig och fungerande marktäckaryta finns i ett How to- inlägg från 30 mars 2017, "Plantera marktäckare"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar