söndag 21 augusti 2016

Vad göra med aroniabären



Aronian anses vara ett av dom mera hälsonyttiga bären på nordliga breddgrader. Aronian ger dessutom fantastiska mängder bär som är lätta att plocka. Frågan är bara vad man ska använda dem till och hur det ska gå till.

Följande är ett litet sammandrag av miniföredraget vi hade om aroniabärens användning under trädgårdsdagarna hösten 2016. Höstdrycken är tillsatt i oktober 2019.

Hur får jag saften ur bären?

 

Vi har kommit fram till att det finns åtminstone två fina sätt att få saften ur bären.

1. Använd saftmajan och låt puttra på i ett par timmar. Ur 10 liter bär får du ca 3-4 liter saft.
2. Råpressa saften ur bären med t.ex hushållsassistentens passersats. Det här ger något robustare smak eftersom några frön kommer att krossas, detta dock gör brygden ännu hälsosammare (själva fröet innehåller ännu mera nyttiga ämnen än bärsaften).

Tappa saften på tomma frysflaskor och frys genast. Har du pressat ur saften finns det ett "lock" och en bottensats, vilka du ska undvika.

Och vad användes då all saft till?


Aronian kan användas till olika saker. Industriellt används saften för energidrycker, färgämne i andra drycker  och till diverse gelé-produkter. På plantskolan har vi hittills gjort följande av aronia:

- Hälsodryck
- Saftblandningar
- Gelé
- Glögg
- Mjöd
- Växtfärgning

Hälsodryck

Använd den rena aroniasaften utan tillsatt socker eller liknande. Drick en liten hutt varje dag för vitamin- och antioxidantboost som hjälper immunförsvaret och håller dig frisk i vinter.

Blandsaft av aronia



Saften för trädgårdsdagen är gjord på:
1,5 dl råpressad Vikingaroniasaft
1,5 dl Petersburgh plommonsaft
0,5 dl Nordica vindruvssaft
6,5 dl vatten

Plommonsaften tillsätts för att ta bort en del av den sträva smaken som aronian annars har, och för att kompensera för att inget socker är tillsatt. Nordica druvsaften tillsätts mest för att blandningen skall återfå den mörkare färgen.

Man kan blanda in vilken som helst annan sötaktig saft i stället för plommonsaften. Tillsätt minst 15% sötare saft, men mera om saften så kräver (plommon ger inte lika snabbt effekt som t.ex äppel, päron, hallon eller blåbär). Sötare sorter av svarta vinbär (t.ex Hedda, Titania) har vi också prövat blanda in med bra resultat.

Plantskolans värmande höstdryck! NYHET hösten 2019!!!


Så här har vi gjort den varma, goa höstdrycken vi bjuder på under höstjippodagen den 11 oktober:

5 dl Nordica vindruvssaft
2½ dl Viking aroniasaft
1 liter vatten
7-10 stjärnanis
10 små bitar färsk ingefära
några centimetersstora bitar chili

Vi har värmt alla safter och vattnet i en kastrull, tillsatt kryddorna utom chilin. Vi lät det bli ordentligt varmt utan att koka. Därefter tog vi bort kastrullen från spisen, lät drycken stå och dra en halvtimme och silade bort kryddorna varvid vi skar-pressade i  chilin under avsmakning.

Värm  drycken en aning igen och sätt i en termos och servera i lämpliga glas!

Extra tips. Du kan också spara drycken och vid behov värma dig ett glas eller två i micron.

Aroniagelé


Gör själv en gelé som passar till de flesta kött- och vilträtter liksom till många fiskrätter och kyckling.

Enkel tillredning på knappa 15 minuter. Gör så här:

1 lit Viking aroniasaft
3,5 dl vanligt strösocker
25 g Melatin (blå melatin 1 påse)

Värm saften med 3 dl av sockret. Blanda melatinet med resten av sockret (0,5 dl) och rör ner blandningen så fort saften har börjat koka. Skumma och häll genast på rena burkar som förses med lock och sätts i kylen genast.

Klart så fort det stelnat till ordentligt, alltså 4-6 timmar.

Anm. Man kan alternativt ha saft gjord på urkokta bär (saftmajade) eller råpressad saft. Den råpressade har en klart robustare smak eftersom en del frön blir krossade vilket gör drycken-gelen ännu hälsosammare eftersom fröna innehåller ännu mer nyttiga ämnen än själva bärsaften.

Själva gör vi helst gelén på saftmaja-kokad saft.

 

Aroniaglögg

2014 inför  julöppningen  för köpmannaföreningen, NFF gjorde vi en glögg baserad på vindruvor-aronia. Drycken var uppskattad bland torgbesökarna.

Receptet från 2014:

3 dl Zilga druvsaft
½ dl Nordica druvsaft
5 dl Viking aroniasaft
3 dl Gul kanel äppelsaft
1 1/4 dl socker
5 dl vatten
12 kryddnejlikor
12 kardemummakapslar
3 hela kanelstänger
2 bitar ingefära

Blanda all saft med sockret i en kastrull.Låt det hela koka upp. Tillsätt kryddorna och värm (obs inte koka) ca 30 min. Låt därefter drycken stå och dra ca 10 timmar. Sila bort kryddorna och värm före servering. Servera med russin och/eller mandel.

Mjöd av aronia

Wiplant Mjöd, gjord på Aroniabär. Den här mjöden var uppskattad på plantskolans öppningsdag 2 maj 2016. Så här var receptet:

Smaka plantskolans supervårdyck, aroniamjöd! Snart är det Valborg och vi har komponerat ihop en uppfriskande och snygg mjödvariant gjord på plantskolans egen aroniasaft.

Vi bjöd på nybryggt aroniamjöd till öppningen 2016
Aroniamjöd:

2,5 dl Viking aroniasaft, antingen råpressad eller saften urkokt
4 l vatten
0,2 kg vanligt socker eller farinsocker
¼ tsk jäst
1 citron
russin om så önskas

Koka upp vattnet och tillsätt sockret, skiva i citronen. Låt svalna till kroppstempererat och tillsätt jästen. Rör om så att jästen löser upp sig. Lägg till Aroniasaften. Låt blandningen stå och svalna i rumstemperatur i ca 3-5 timmar, därefter svalt 1 dygn. Skumma av och häll i rena flaskor, varvid russin tillsätts enligt eget val. Låt stå svalt i 1-2 dygn. Njut!

Vi har valt att använda råpressad aroniasaft (ger en vildare smak) direkt från vår frys men man kan givetvis också använda urkokt saft, vilken ger samma smak utan den något vilda antydningen som man får när en del kärnor blir krossade. Vill man ha ännu mjukare, rundare smak ska man byta ut Viking aroniasorten mot t.ex Hugin eller Autumn Magic.


Växtfärgning med aronia 



Bär och "lagom" mycket vatten får koka i en kastrull i ca 80 min.
Under tiden kan garnet förberedas genom att betas med alun så färgen fäster bättre.
Sila bort bär och växtdelar från färgkoket och sätt sedan i garnet.
Låt sjuda i ca 60 min och rör om försiktigt då och då.
Skölj sedan garnet tills vattnet blir klart, ha gärna i lite ättika i sista sköljvattnet också så färgen hålls bättre.

I detta försök sattes först en vit ullgarnshärva i färgbadet, vilken fick en vacker grålila färg, och en grå garnhärva fick ligga i efterbad några timmar, här fäste dock inte färgen nämnvärt.
Bild: Emelie Lytz

Andra aroniasorter

Som den uppmärksamme läsaren säkert märkt näms också aroniasorterna Hugin, Autumn Magic och kanske ytterligare nån sort. Gemensamt för alla aronia är att de har ätliga bär. Dom mindre buskarna (bl.a Hugin) har den fördelen att de kan plockas med bärplockare. Man får då med rätt mycket blad men de är också lätta att avlägsna med blåsluft t.ex från en vanlig kompressor. Hugin och Autum Magic ger rätt mycket mjukare smak än Viking sorten.

Aronia mel. 'Autumn Magic' har otroligt fin höstfärg med de blanka bären
Aronia 'Hugin' ger en mjukare saft



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar