fredag 24 februari 2017

Ny hemsida för Wiplant

Nu är vi på gång igen, nu med vår nya hemsida. Nutidens melodi är ju mobiler, tabletter och allt sånt där som inte fanns i forntiden när vi förra gången arbetade om våra sidor. Därför beslöt vi redan i höstas att en responsiv sida skall vara en av våra första uppgifter efter vinteruppehållet och nu är vi igång!

Vi att det syns att det är växter vi sysslar med, att en del har ätliga delar åtminstone nån gång på säsongen, när vi har öppet, att vi idgar både minuthandel och partihandel också med export, att vi bloggar om saker folk vill eller behöver få veta om trädgården och sist men inte minst att man kan nå oss också utanför nätet.

Adressen till sidan är som förut: www.wiplant.fi och nu har vi också påbörjat både finska och engelska versioner för våra kunder som hellre läser de språken.

Våra ambitioner är höga beträffande de vanligaste sakerna man letar efter på en hemsida, d.v.s. öppettider, telefonnummer och andra kontaktuppgifter, och så vill vi förstås ge besökaren en klar bild av vad vi egentligen gör. Däremot kommer vi inte att hålla sidan med uppdaterade lagerdatabasfunktioner.

Vi kommer också i fortsättningen att tillhandahålla på våra sidor på Pinterest, Facebook etc. Inte heller att förglömma denna blogg som innehåller ett och annat tips för trädgården.

Vår tankegång har hela tiden varit att våra uppgifter på egen hemsida inte ska vara i behov av täta uppdateringar utan allt sådant gör vi på sociala medier (alltså Fb, Pinterest, Instagram ...), allt för att få mesta möjliga tid över för vår huvuduppgift - att betjäna kunderna med härdiga, fina och friska växter för sina trädgårdar.

Gör just Du dig besväret att kika på vår nya sida och kommentera vad du tycker är bra eller dåligt är vi tacksamma. Trevlig helg!

Hälsningar

Kjell och Emelie

måndag 13 februari 2017

Vändagstips för trädgården


På vändagen ska vi ju visa lite extra kärlek och omtanke mot varandra, och varför inte mot trädgården också? Här kommer våra bästa vändagstips för hur du ska ta hand om din trädgård nu under vårvintern.

Skydda vintergröna växter mot vind och vårsol


På vårvintern, när temperaturerna kan kasta mycket mellan soliga varma dagar och kalla nätter är det risk att vintergröna växter får torkskador. Vind och värmande sol gör att fukt avdunstar från blad och barr och då jorden är frusen kan växten inte ta upp nytt vatten. Vissa växter är känsligare än andra, t.ex. avdunstar mer vatten från växter med mjuka barr än från de med hårda barr.

För att avhjälpa detta är det bra att skydda växten så att avdunstningen minskar. Större växter som t.ex. tujor täcks lättast med skuggväv. För lägre barrväxter eller vintergröna perenner och rhododendron funkar granris också bra.

Undvik svart plast som täckmaterial eftersom en mörk yta drar till sig värme och därför snabbt ökar avdunstningen i stället för att minska den.

Behöver du skuggväv? Ring 0400 233480 så fixar vi! 2,20/m2 och rabatt på större bitar.

Tujor täckta med skuggväv


Tid för beskärning


Nu, medan växterna ännu är inne i sin viloperiod, är rätt tid att beskära de växter du vill skall växa till sig, t.ex. fruktträd, buskar och häckar. Vill du föryngra en häck är det en riktigt bra tid att klippa ner den nu när marken är frusen och det inte är så mycket snö. Fördelen är framför allt att det är lätt att transportera bort kvistmaterialet på frusen mark.

Har växterna redan fått önskad form och du bara vill att de ska fortsätta vara lika fina är det bättre att klippa i juli-september.

Här kan du läsa mer om beskärning.

Obs! Det finns några växter som helst inte ska beskäras den här tiden på året, t.ex. björk, lönn och vinrankor. Det här är sorter som har kraftig savstigning och därför blöder mycket vid vårbeskärning. Granhäckar kan gärna beskäras litet senare på våren eftersom de mjukare barren inne i häcken snabbare får torkskador om de kommer fram till ytan.



Se upp med blötsnö


Den här tiden på året kan det komma ner ordentligt med blötsnö på kort tid. Även om snö är bra isolering och täckning kan kvistar brytas om det blir för tungt. Kommer det mycket blötsnö eller om det ligger mycket snö på grenarna och det ser ut att bli blidväder är det bra att skaka av den.


Gå på kurser

(vi har uppdaterat med länk till vårterminen 2018 kurser)

Under februari-mars hålls som brukligt litet kurser i Vuxeninstitutets regi. Se närmare https://www.narpes.fi/sv/invanare/vuxeninstitutet/kurser-och-forelasningar/kursprogrammet



    Börja planera för vår och sommar


    Har du tänkt plantera en häck eller anlägga en ny rabatt i sommar? Beställ  redan nu häckplantor och olika växtgrupper så vet du säkert att växterna du vill ha finns i lager när det är dags att plantera. Se och läs mer om våra häckar  och våra färdigt komponerade planteringsförslag

    De numrerade växterna på bilden är från vår Lyxrabatt. Fler rabattförslag hittar du under Färdiga planteringsförslag.

    På häckarna och de färdigt komponerade planteringsförslagen får du -5% vinterrabatt om du beställer nu, och ytterligare -2% om du betalar direkt.

    Blåtry, Lonicera caerulea 'Jörgen'.

    Glad vändag!

    söndag 5 februari 2017

    Jörgen Wickman in memoriam

    Ett sorgebud, om än väntat sedan en tid tillbaka, har kommit. Wickmans Plantskolas grundare, Jörgen Wickman, har avlidit tisdagen den 24 januari 2017.



    Jörgen  grundade år 1950 Wickmans Plantskola på föräldragården i Yttermark. Han hade då dessförinnan skaffat sig trädgårdsmästarutbildning vid trädgårdsskolan i Åbo och arbetspraktik från flera platser bl.a Bergianska trädgården i Stockholm och Harviala Plantskolor i Tavastehus. Under  skolåren och tavastehusåren lärde sig Jörgen finska, vilket givetvis var till stor hjälp under företagarkarriären. Jörgen drev plantskolan fram till 1984 när plantskolan gjorde generationsväxling och överläts till sonen Kjell.


    En av Jörgens största insatser under sin yrkeskarriär var selektionen av häckblåtryn 'Jörgen' vilken selekterades fram från karelskt-ryskt material redan under de första företagaråren. Som häck började sorten användas under 1960-talet och slog igenom ordentligt under 1970-talets bygg-boom efter oljekrisåren. Sorten namngavs senare med skilt sortnamn, Lonicera caerulea 'Jörgen', och är idag den blåtrysort som används överallt i Finland och också i övriga Norden när man planterar en ordentlig kvalitetshäck. Under 1960-, 70- och 80-talen såldes dessutom stora mängder av denna sort till planteringar längs de stora trafiklederna i hela landet, något som dock tyvärr fick ett slut i och med krisåren på 1990-talet då Vägverket började spara på pris och kvalitet med importvara som följd.



    Också i övrigt var Jörgen en trädgårdsmästare med framtidsvisioner eftersom hans plantskola redan i ett tidigt skede flyttade över allt mer av plantskoleproduktionen från fröproduktion till mera homogen sticklings- eller klonproduktion, eller kort sagt det som det stora flertalet andra plantskolor började med först efter köldåren i slutet av 1980-talet.



    Jörgen hann också under många år fram till pensioneringen inneha minkfarm tillsammans med hustrun Lilly. Han var också en av grundarna till det farmarägda foderköket Ab Närö Oy (Första protokollförda mötet hölls fredagen den 13 december 1963 kl 19.00 vid Norrnäs folkskola, http://www.naro.fi/foretaget). Vid den tiden var makarnas farmning obetydlig men senare ökande djurantalet och med det kom också en långvarig styrelseperiod i foderköksbolaget samt deltagande i olika farmarägda organisationer.



    Jörgen skulle den 2 februari ha fyllt modiga 90 år och sörjes nu närmast av hustrun Lilly samt av fyra "företagarbarn" med barn och barnbarn.


    Häcksorten Lonicera caerulea 'Jörgen' är kanske
    det mest synliga resultatet av Jörgens arbete.




    onsdag 1 februari 2017

    Kurser vårterminen 2017

    Äntligen är våren och sommaren på kommande! Alla trädgårdsintresserade är välkomna med och inspireras till nya idéer i trädgården. Under vårterminen har vi lovat hålla några kurser och föreläsningar i ämnet trädgård.   
    OBS! KURSERNA ÄR FÖRBI FÖR DENNA VÅR.

    Ta en titt på om det är något som passar och anmäl dig, så att dels kursen får tillräckligt antal deltagare och dels så att du ryms med ifall det är många som är intresserade. I kursen Ympa i praktiken är deltagarantalet begränsat till 10.

    Efter föreläsningarna om nyheterna (Korsholm/Närpes) får man om man så vill också beställa nyheter för avhämtning i maj.

    Kurser/föreläsningar på Korsholms Vuxeninstitut:

     Kursspråk: Svenska         DENNA KURS VAR VÄLBESÖKT - TACK TILL ALLA DELTAGARE!

    Trädgårdsyra lördag 25.3.2017 kl. 9.15-16. Plats: Vuxeninstitutet - Korsholmssalen
    Skolvägen 1, 65610 Korsholm

    Välkommen på en dag för alla trädgårdsentusiaster, lördag 25.3.2017 kl. 9.15-16. Lena Israelsson håller en inspirationsföreläsning om grönsaksodling. Därefter kan man lyssna på kortare föreläsningar varje heltimme, kring olika teman med Mikael Luther, Sandra Neuman, Kjell Wickman och Nina Gustafsson. Samtidigt kan man besöka en workshop kring Bokashi med Sonja Backlund, delta i en bloggträff eller se vad de inbjudna företagen har att erbjuda. Avslutningsvis föreläser Leif Blomqvist om Nya fruktsorter från öst och väst.  

     Och ja, vi har lovat berätta om vårens växtnyheter i ca 30-45 minuter

    Anmälning från 4.1.2017 - Se kurs och anmälning på Korsholms vuxeninstituts sidor

     

    Kurser/föreläsningar på Närpes Vuxeninstitut:



    Kurserna hålls på svenska.
    • 009833         OBS! DENNA KURS INHIBERAD P. G. A. DELTAGARBRIST!

      Nyheter i trädgården 2017

      Alla trädgårds intresserade är välkomna med och inspirerar till nya idéer i din trädgård.

      Kursavgift: 10,00 €
      Lärare: Kjell Wickman
      Plats: Stadshuset, föreläsningssalen
      Osoite: Kyrkvägen 2, 64200, Närpes
      Vårtermin: 30.3.2017 - 30.3.2017
      Dag och klocktid:  Torsdag: 18.30-20.00
      Anmälningstiden börjar: 9.1.2017 9:00:00
      Anmälningstiden slutar: 23.3.2017 0:00:00

      Antal platser: 80
      Lediga platser
    Efter föreläsningarna om nyheterna  får man om man så vill också beställa nyheter för avhämtning i maj.

    • 710301 Kursavgift: 10,00 €              DENNA KURS INHIBERAD!

      Ympa buskar i praktiken 

      Praktisk kurs för dig som vill pröva på att ympa fruktträd. Har man eget ympris man vill få inympat kan man också ta med annars finns material att köpas på plats. Obs max 10 platser!

      Läs meraAnmäl dig
      Plats: Wickmans plantskola
      Lärare: Kjell Wickman
      Vårtermin: 23.2.2017 - 23.2.2017
      Datum och klockslag:  Tors.: 18.00-20.15
      Anmälningstiden börjar: 9.1.2017 09:00
      Anmälningstiden slutar: 16.2.2017

      Lediga platser finns
      länk till Närpes Vuxeninstitut, Trädgårdskurser våren 2017: