fredag 19 maj 2017

Fixa trädgården inför sommarens fester

Varma temperaturer utlovas framöver, och med kristihimmelsfärdsdagen på torsdag 25 maj, klämdag på fredag och sen helgen så finns det extra många lediga dagar att påta i trädgården den veckan. Passa på nu och få trädgården i ordning inför alla sommarens fester!

Skapa WOW-faktor!

Nu kommer snart både skolavslutningar och konfirmationsfester och trädgården ska gärna vara tip top, eller åtminstone gärna tip top vid entrén och framsidan... Här är växterna som ger den där extra wow-faktorn till trägården under första halvan av juni:

 Snöbollar på stam 


Viburnum opulus 'Pohjanneito', FinE. Få saker slår en blommande snöbollsbuske. Ännu mer wow blir det när den är uppstammad till ett litet träd, översållad med karakteristiska vita "snöbollar". Redan blomknopparna ser ut som limefärgade blommor vilket gör att blomtiden upplevs som extra lång. Mycket härdig sort med en höjd på ca 2-3 meter. Blommar runt midsommar. Extra tips: Kolla dina snöbollar för begynnande lusangrepp ungefär 10-14 dar efter att värmen satt in och ser du några svarta lusar är det bra med vanlig såplösning några gånger under ett par tre dar.



Rosa prydnadsäppel i Närpes centrum.
Prydnadsäppel med rosa blommor kan nästan anses som vår breddgrads "japanska körsbär". De här äpplesorterna, för äpple är precis vad det är frågan om, finns nuförtiden i en mängd färgnyanser ända från rödaste vinrött, helrött, djuprosa, mellanrosa, ljusrosa och ända ut till vitaste vitt. Att man på många sorter sen får otroligt prydliga frukter inpå höstkanten är ju definitivt ett plus och vill man kan man använda frukterna, eller ska man säga bären när man betänker storleken, i hushållet till saft eller gelér eller nåt annat exklusivt. Smaken på de olika sorterna varierar från starkaste besksträva till fullt ätbara frukter. Se hela färgskalan i bild på Pinterest.


 Azaleor 


Dessa lövfällande rhododendronsläktingar ger ett exotiskt, nästan asiatiskt, intryck i trädgården då de blommar i princip på bar kvist på försommaren, Trots det exotiska intrycket klarar de sig utmärkt i norra halvklotets milda och kyliga områden. Lights-sorterna kommer från norra USA och sprider en härlig doft under blomningen. Vi har nuförtiden också många finska sorter, och dessa har fått härliga namn ur den finska sagotraditionen. Hör bara på namn som 'Adalmina', 'Illusia', 'Aamurusko' och 'Ruususen Uni'.
Azaleorna gör sig bäst i grupp, men även som fristående buske på blickfångsplats. Precis som rhododendron bör de planteras i kalkfri jord, men de trivs också på soligare platser än "vanliga"  rhododendrona gör. Blommar från slutet av maj till mitten på juni beroende på sort.

 Brudspirea 


Spiraea cin. 'Grefsheim', norsk brudspirea. När de är helt översållda med vita blommor längs grenarna i maj/början på juni är de en svårslagen syn. Speciellt bra gör de sig i grupp eller som häck. Som häckväxt går de också att klippa, då blir häcken både tät och fin, men då blommar de inte.

Andra växter som börjar blomma nu vart efter dagarna går är t.ex. rhododendron, syrener, stamaronia, clematis, fruktträd och olika perenner. Det finns såklart även andra växter som är vackra den här årstiden även om de inte blommar. En snygg och prydlig grupp eller rabatt med barrväxter är ett bra exempel på sånt:

 Sockertoppgran 



Picea glauca 'Conica', eller den mindre, rundare modellen 'Alberta Globe' är båda riktigt fina barrväxter med vackra barr som gör sig bra t.ex. vid entrén. Båda sorterna gör sig också bra i kruka på trappan eller terassen över sommaren, men bör planteras ut till hösten då de inte övervintar i krukan. Placera inte på riktigt varma platser då solen kan bränna barren.

 Dvärgbergtall på stam 


Pinus mugo 'Mops' och Pinus mugo 'Varella' är båda två vackra och tåliga dvärgbergtallar. På stam blir de ännu mer uppseelseväckande, tänk i krukor på terassen, i lådor runt den eller entrén eller för att bryta av och ge lite höjd i rabatten. Tål både sol och torrare lägen bra, och kronan växer väldigt runt av sig själv. 

Bland barrväxterna finns också mycket annat fint, t.ex. blågran på stam, olika bolltujor, pyramidtujor, krypenar m.m. 

Nyheterna våren 2017



Även om vi säljer växtnyheter också på förköp under hela vintern så finns närapå alla ännu i mindre mängder. Inför trädgårdsdagarna samlade vi dem på en plats i butiken. Kanske du finner årets "lärarpresent" härifrån och varför inte då i en av de nya Coverpots som finns i två modeller med två storlekar i varje serie.

Nyheter på långa rader...med Coverpots modellerna i framkanten

Coverpot 3L med växt. En Coverpot 3L kostar 4,20€ men köper du samtidigt en växt får du  rabatt på kirukan. 2L Coverpot kostar 3,50€. Ska du köpa till present föreslår vi växt + Coverpot + kort med växtmotiv.

För bästa resultat:

Barktäckning


För att göra planteringarna extra prydliga och samtidigt bibehålla fukt i marken och förhindra fröogräs från att ta över är det bra att täcka med t.ex. bark eller flis. Bark underlättar alltså både skötseln och ger ett snyggt slutresultat. Större mängder (över 500 l) finns att köpas i lösvikt och mindre mängder (barkflis) säckvis i 50 l säckar.

Gödsel

Kom också ihåg att gödsla växterna. Enklast blir det med långtidsverkande Osmocote-gödsel som göder hela sommaren. På plantskolan finns det också ett stort sortiment med olika gödsel passliga förpackningar från Kekkilä.

T.ex Calcinit är bra vårgödsel om man på hösten använde höstgödsel. Se mera om gödsling på fliken gödslingtips.
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar