torsdag 29 december 2016

Mellandagsrabatt

I samband med Julkalendern har vi också rabatterbjudande på julkalenderväxterna! Erbjudandet står fast året ut, alltså till och med midnatt 31.12.2016. 

Intresserad? - Kika igenom växterna en gång till och maila in din beställning på wiplant(at)tawi.fi. Avhämtar gör du från 2 maj 2017.



 Sänd in din beställning nu eller senast 31.12.2016


Nu och fram till nyår kan du beställa växterna i julkalendern med 10% rabatt. 

Alternativ 2 (=paket innehållande flera växter) kan du om du så vill också betala genast efter beställning (vi sänder faktura på eposten) med extra -5% rabatt. 

För att beställa mailar du oss på wiplant(at)tawi.fi och du anger lucka nr + a för alt 1 och lucka nr + b för alt 2. Vill du köpa flera paket anger du detta också. Sen ska du minnas att skriva ditt namn, telnummer, mailadress och om du vill betala alt 2 genast (=extra 5% rabatt) eller vid avhämtningen i vår. 

En sammandragslista på växterna finns också som pdf på vår webbsida, http://www.wiplant.fi/vaxter_julkalender2016.pdf vilken man givetvis också kan ladda ner och fylla i och sen maila oss.

Erbjudandena gäller till 31.12.2016. 

och.... Gott Nytt År till Er alla!

WICKMANS PLANTSKOLA

lördag 24 december 2016

Lucka 24, julkalendern 2016

Rubus idaeus 'Mormorshallon'.

Trädgårdshallon.


Så var dopparedagen här, och i den sista luckan på plantskolans julkalender hittar vi en nyhet inför nästa vår!


Mormorshallon är en mycket gammal sort från Sverige. Plantan har ett kraftigt växtsätt med många raka skott som blir ca 1,8 m höga. De runda, stora och söta bären mognar i juli och ger lång skördeperiod. Utmärkt till att äta direkt av plantan, till desserter och till saft och sylt. På plantskolan hade vi mormorshallon för första gången sommaren 2016 och vi tyckte dom var jättegoda.

Planteras soligt. Mormorshallon hör till gruppen trädgårdshallon d.v.s. de skott som burit skörd bör klippas bort efter skörd och dom nya skotten ger skörd följande år.

Mormorshallonen är bara en av nyheterna som finns för inkommande säsong. Vill du läsa om fler så finns dom listade på vår Pinteresttavla med nyheter för 2017. Just nu finns 24 st nyheter i bild och flera är på kommande under vårvintern. Följ oss gärna på Pinterest så ser du vilka nyheter som kommer till samtidigt som du lätt kan inspireras också från de andra växttavlorna.

Reservera med julrabatt:

Vill du ha egna Mormorshallon? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan gå genom kalendern nu och sända in alla du vill ha på en gång. Senaste reservationsdagen för att få vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet var dock senast den 23 december, men växterna kan som sagt beställas fram till nyår. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Mormorshallon': -10% från normal pris 12 € (2L kruka)
Alt. 2. 3 st 'Mormorshallon': 31,90 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi

Jultips:


Använd bären till saft, sylt, bakverk, dekoration m.m. Godaste julgodiset gör du med hallon, lakrits och choklad.

Lakrits och Hallon Fudge:

Ingredienser:
1,5 dl grädde
1,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
50 g smör
100 g vit choklad
Turkisk peppar
1 dl torkade hallon

Gör så här:
  • Koka upp grädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull och rör tills sockret smält. 
  • Koka utan lock på medelvärme tills smeten klarar kulprovet och har en temperatur på 122°.
  • Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. 
  • Skär smöret i tärningar och hacka chokladen. Rör ner i smeten och rör tills det smält. 
  • Mortla karamellerna och blanda ner i smeten tillsammans med hallonen. 
  • Häll smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20x30 cm. Låt svalna. 
  • Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. 
  • Förvara svalt.
Här hittar ni också recept på chokladtryfflar med hallon.

Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om olika finska azaleor.

fredag 23 december 2016

Lucka 23, julkalendern 2016

Pinus mugo 'Pal Maleter'.

Dvärgbertall.


I nästsista luckan hittar vi denna spännande tall.



'Pal Maleter' är en  snabbväxande dvärgbergtall med tydligt tvåfärgade barr. På sommaren är de vackert gröna med ljusare toppar, på vintern blir den mycket tydligt gultoppig. Som alla dvärgbergtallar växer den inte allt för stort, höjd: 1-2 m, och är tålig och härdig. Tål soliga lägen och kan t.o.m. planteras i kruka.

Här står Pal Maleter framför en pall med gröna Mops dvärgtallar. En markant färgskillnad!

 

Reservera med julrabatt:

En dvärgbergtall till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Pal Maleter': -10% från normal pris 35 € (försäljningsstorlek 15-20 cm)
Alt. 2. 2 st 'Pal Maleter': 63 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi

Jultips:

Du kan, liksom med det mesta i trädgården, hänga vackra ljusslingor i tallen för en festlig känsla. Du kan också ta in kvistar av den och sätta i vas. Häng några julgranskulor i dem för det lilla extra.


Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om en annan dvärgbergtall, Pinus mugo 'Mops'.

 Sänd in din beställning nu eller senast 31.12.2016


Nu har vi kommit till lucka 23 i julkalendern och nu och fram till nyår kan du beställa växterna i julkalendern med 10% rabatt. Alternativ 2 (=paket innehållande flera växter) kan du om du så vill också betala genast efter beställning (vi sänder faktura på eposten) med en extra 5% rabatt. För att beställa mailar du oss wiplant(at)tawi.fi och du anger helt enkelt lucka nr + a för alt1 och lucka nr + b för alt 2. Vill du köpa flera paket anger du detta också. Sen ska du minnas att skriva ditt namn, telnummer, mailadress och om du vill betala alt 2 genast (=extra 5% rabatt) eller vid avhämtningen i vår. 

En sammandragslista på växterna finns också som pdf på vår webbsida, http://www.wiplant.fi/vaxter_julkalender2016.pdf vilken man givetvis också kan ladda ner och fylla i och sen maila oss.

rabatterna gäller till 31.12.2016

God Jul till Er alla!

önskar Emelie och Kjell på plantskolan 

torsdag 22 december 2016

Lucka 22, julkalendern 2016

Empetrum nigrum s. hermaphroditum.

Kråkbär.


I dagens lucka hittar vi en lite mer udda bärväxt som dessutom är utmärkt marktäckare i karga stenpartier.


Kråkbär är ett lågt vintergrönt ris med barrlika blad. De får oansenliga blommor men senare svarta ätliga bär. Stammen är ofta uppstigande, men inte rotslående. Blommorna är tvåkönade, med både ståndare och pistill, d.v.s. det är självfertilt.


Det låga riset blir en utmärk vintergrön marktäckare, då det bildar en vacker och tät grön matta, t.ex. i stenpartiet. Planteras soligt i kalkfri jord (lågt pH).

Reservera med julrabatt:

Kråkbär till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st i 2L kruka: -10% från normal pris 11 €
Alt. 2. 3 st i 2L kruka: 28,90 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi

Jultips:

Kråkbäret är användbart, både själva bären och riset. Det vintergröna risets kvistar blir vackra både i adventsljusstaken och nerstuckna i olika växtarrangemang. 

Bären kan användas till sylt, till saft, glögg och likör. 


Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om Berberis 'Admiration', en annan vacker växt till stenpartiet.

onsdag 21 december 2016

Lucka 21, julkalendern 2016

Malus domestica 'Konsta', FinE.

Vinteräpplet Konsta.


I lucka 21 har vi ett riktigt fint vinteräpple.




























'Konsta' är ett relativt nytt finskt vinteräpple. Sorten kom i handeln 1997. Trädet blir inte så stort med ganska bred krona och  jämn skörd. Frukten mognar under varma somrar i slutet av september, kallare somrar senare. I många kataloger står Konsta som härdig till zon II men i våra provodlingar har Konsta inte haft några som helst problem sedan den planterades i slutet på 90-talet.

Den röda frukten är stor till medelstor, med vitt och fast fruktkött. Det är ett utmärkt hushållsäpple med mild, syrlig arom. Hållbarhet: ca 3 månader.

Reservera med julrabatt:

Ett äppelträd till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Konsta': -10% från normal pris 35 €
Alt. 2. 1 st 'Konsta' + 1 annat valfritt äppelträd (ej familjeäppel): 59,90 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi  

Jultips:

Får 'Konsta' mogna i solen blir det härligt rött, precis som ett juläpple ska va. Sätt fram på julens frutkfat, använd i julens sallader eller varför inte va snäll mot småfåglarna och häng ut ett åt dem? 


Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om ett annat härligt finsk äpple, 'Sandra', som varit en stor favorit bland höstäpplen här.


tisdag 20 december 2016

Lucka 20, julkalendern 2016

Rosa rugosa 'Sointu', FinE.

Finsk ros.


I denna lucka har vi en vacker och härdig inhemsk ros.


'Sointu' är en relativt ny inhemsk ros med ljusa vitrosa halvdubbla blommor i stora klasar. Blommar rikligt i juni-juli och återkommer augusti-september. Den växer som buske till ca 1-1,2 m hög. Härdig, zon: I-IV. Sointu har FinE-status.

Reservera med julrabatt:

En ros till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Sointu': -10% från normal pris 15 €
Alt. 2. 3 st 'Sointu': 39,90 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi

Jultips:

Rosor kan användas till mycket! Rosenvatten är både bra för hyn och kan användas i olika bakverk. Kronbladen kan torkas och användas i potpurri eller som romantiska dekorationer.

Gör ditt eget rosenvatten:


Du behöver:

50 gram kronblad
125 ml vatten

Gör såhär:
  • Koka upp vatten.
  • Finhacka rosenbladen och lägg i en skål. 
  • Häll över det kokande vattnet och låt stå i ca 12 timmar. 
  • Sila bort bladen och häll sedan upp i en liten flaska som går att försluta väl.
  • Förvara sedan i kylskåp.
Perfekt julklapp!

Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om en annan vacker inhemsk ros, 'Loiste'.

måndag 19 december 2016

Lucka 19, julkalendern 2016

Malus 'Royalty'

Prydnadsäppel


I lucka 19 har vi prydnasapeln 'Royalty'.


'Royalty' är ett litet träd som blommar rikligt på försommaren. Passar även i den mindre trädgården. Det har både mörkröda blommor och mörkröda blad och växer till 3-4 m höjd. På sensommaren bildas dekorativa mörkröda frukter. Planteras i soliga lägen. 

Reservera med julrabatt:

Ett prydnadsäppel till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Royalty': -10% från normal pris 37 €
Alt. 2. 2 st 'Royalty': 65,90 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi  

Jultips:

Precis som av äpplen på hängprydnadsäpplet 'Hyvingiensis' i lucka 2, så kan även dessa äpplen använas till t.ex. marmelad. 

Småväxta träd som prydnasäppel är också ypperliga att sätta ljusslingor i den här tiden på året.



Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om en annan rödbladig växt, smällspirean 'Red Baron'.

söndag 18 december 2016

Lucka 18, julkalendern 2016

Thuja occidentalis 'Holmstrup'
Pyramidtuja

I lucka 18 har vi en härdig och vacker pyramidtuja.



'Holmstrup' växer i en tät pyramidform. Den har en vacker grön färg och är långsamtväxande, men mindre känslig för vårsolen/avdunstning än t.ex. 'Smaragd'. Det är också denna tuja vi rekommenderar till häckar ifall 'Brabant'-tujan känns för vid och hög. 'Holmstrup' växer till 2-3 m hög och är mörkt vintergrön.

Reservera med julrabatt:

En tuja till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Holmstrup': -10% från normal pris 40 € (försäljningsstorlek 60-80 cm)
Alt. 2. 2 st 'Holmstrup' 60-80 cm: 72 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi

Jultips:

Precis som allt vintergrönt ger 'Holmstrup' både liv och färg till trägården under snöfattiga vintrar. Men den är även riktigt fin när det är snö och frost! 

Eftersom den inte blir så hög är den perfekt att använda som utejulgran, tät och fin!


Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om en annan tuja, Thuja 'Little Giant', en trevlig bolltuja som också kunde gör sig bra som en bollformad utejulgran.
*

lördag 17 december 2016

Lucka 17, julkalendern 2016

Vitis Nordica

Vinranka


I dagens lucka hittar vi vinrankan 'Nordica'


'Nordica' är en mycket härdig vinranka som får små blåröda druvor, något mindre söt i smaken än den lika härdiga 'Zilga'. Kan mycket väl odlas utomhus, men på varm plats med många soltimmar så druvorna hinner mogna. Planteras i okalkad jord (lågt pH).

Vinrankan behöver något att klättra på, en spaljé av något slag eller så enkelt som ett armeringsjärn fastsatt i väggen. 

Beskär vinrankan på vintern, före jul. Klipp inte i den under vårmånaderna då den snabbt blöder ur och torkar. En sommarbeskärning av årsväxten däremot gör susen för mognaden.


Reservera med julrabatt:

En vinranka till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Nordica': -10% från normal pris 20 €
Alt. 2. 2 st 'Nordica': 36 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi  

Jultips:

Av vindruvorna gör den riktigt händige eget vin. Just 'Nordica'-druvorna passar utmärkt till detta då de inte är för söta. Känns det inte riktigt som din grej? Hur låter vindruvsglögg eller vindruvlikör?

Vindruvsglögg:

3,5 dl druvsaft
5 dl aroniasaft
3 dl äppelsaft
1 1/4 dl socker
5 dl vatten
12 kryddnejlikor
12 kardemummakapslar
3 hela kanelstänger
2 bitar ingefära

Blanda all saft med sockret i en kastrull.Låt det hela koka upp. Tillsätt kryddorna och värm (obs inte koka) ca 30 min. Låt därefter drycken stå och dra ca 10 timmar. Sila bort kryddorna och värm före servering. Servera med russin och/eller mandel.


Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om den vackra rönnen med vita bär, Sorbus koehneana

fredag 16 december 2016

Lucka 16, julkalendern 2016

Potentilla tridentata 'Nuuk' 

Grönlandstok


I lucka 16 har vi grönlandstoken, en fantastisk marktäckare.


Den grönländska marktäckaren ser ut som en perenn men är egentligen en låg buske. Den är vintergrön, och bildar med sina mängder av små blommor en vit matta i juni. Yngre plantor fungerar bra att plantera t.ex. under häckväxter.


Reservera med julrabatt:

Marktäckande grönlandstok till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Nuuk' i 2L kruka: -10% från normal pris 11 €
Alt. 2. 5 st 'Nuuk' i 2L kruka: 49,50 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi  

Jultips:

Förutom att den är vintergrön och vacker i trädgården om det nu skulle råka vara lite snöfattigt runt jul, så påminner grönlandstoken lite om lingon också. Kvistarna/bladen fungerar alltså utmärkt att ta in och använda i olika växtarrangemang eller i adventsljusstaken! Stryk t.ex. ner dem i lite vitlav för en vacker kontrast mellan det gröna och det vita. Lämna det antingen så för en mer naturlig look eller stryk också ner  röda dekorationssvampar eller små guldfärgade julgranskulor om du vill pynta till det hela ännu mer! 


Vitlav och grönlandstok i adventsljusstaken

Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om en annan utmärkt marktäckare, Ribes glandulosum, dvärgrips.

torsdag 15 december 2016

Lucka 15, julkalendern 2016

Rubus idaeus 'Golden Autumn'

Hösthallon

I lucka 15 har vi det gula hösthallonet 'Golden Autumn'



Hösthallon är en nyare typ av hallon som blommar och ger bär också på årsskotten. Växer till ca 120 cm höjd med många kraftiga skott. Bären kommer under lång tid från slutet av augusti tills ordentlig frost i oktober.

Den gula sorten Golden Autumn har överraskat oss mycket positivt här på plantskolan. Den har goda stora gula bär, är tidig och ger rikligt med bär. Golden Autumn är helt självpollinerande. För att få stor skörd i våra trakter är det bra om man planterar på varm plats med många värmetimmar.

Reservera med julrabatt:

Ett hösthallon till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Golden Autumn': -10% från normal pris 12 €
Alt. 2. 5 st 'Golden Autumn': 54 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi  

Jultips!


Såhär i juletid bakas det ju en hel del, och vad är då bättre än att kunna dekorera med spännande och ovanliga bär? Styckfrys hallonen så är de mycket fina att dekorera t.ex. tårtor med. Blanda både gula och röda bär om du vill.



Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Då fanns bl.a. ett inlägg om röda hösthallonet Polka.

onsdag 14 december 2016

Lucka 14, julkalendern 2016

Aronia 'Viking'

Bär-aronia


I dagens lucka har vi superväxten aronia.


Aronia är en av de mest populära häckväxterna vi har på plantskolan. Den är tät och fungerar både som klippt eller friväxande häck. De vackra bladen är mörkgröna och glänsande, och får en fantastisk vacker höstfärg. Aronia finns också som både buske och litet träd. Friväxande blir busken ca. 2-3 m hög och i trädform är aronian påympad på en stam av rönn för att man ska få tillräcklig stabilitet.

De svarta bären är inte bara ätliga utan också väldigt nyttiga. Och sorten 'Viking' har dessutom väldigt stora bär.

Aronian har också väldigt vacker höstfärg


Reservera med julrabatt:

Havtorn till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Viking' buske: -10% från normal pris 12 €
Alt. 2. 3 st 'Viking' buskar: 31,90 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi


Jultips: 


Aronia är gott till både gelé och glögg, här har ni plantskolans recept:

Aroniagelé passar bra till både kött, vilt och fågel på julbordet:

1 l aroniasaft
3,5 dl strösocker
25 g Melatin

Gör så här:
  • Värm saften med 3 dl av sockret. 
  • Blanda melatinet med resten av sockret (0,5 dl) och rör ner blandningen så fort saften har börjat koka. 
  • Skumma och häll genast på rena burkar som förses med lock och sätts i kylen genast.
  • Låt stelna. Avnjut med t.ex älg- eller hjortstek, lax eller till dom helt vanliga köttbullarna.

Aroniaglögg:

3,5 dl vinbärssaft
5 dl aroniasaft
3 dl äppelsaft
1 1/4 dl socker
5 dl vatten
12 kryddnejlikor
12 kardemummakapslar
3 hela kanelstänger
2 bitar ingefära

Gör så här:

  • Blanda saften med sockret i en kastrull och låt koka upp. 
  • Tillsätt kryddorna och värm (obs inte koka) ca 30 min. 
  • Låt drycken stå och dra ca 10 timmar. 
  • Sila bort kryddorna och värm före servering. 
  • Servera med russin och/eller mandel.
På plantskolan gör vi helt alkoholfri glögg så därför "spetsar" vi inte glöggen med en gnutta rom.

Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. I lucka 14/2015 fanns ett inlägg om sötrönnen Likjornaja som är en nära "släkting" till både aronia och rönn. Likjornajabären är också fina att använda.

tisdag 13 december 2016

Lucka 13, julkalendern 2016

Aster novi-belgii -hybrid 'Ellen'
Höstaster


I lucka 13, när Lucia kommer och lyser upp i mörkret, hittar vi en perenn som också lyser upp i trädgården


Aster 'Ellen' är en tidigt blommande höstasterhybrid från norra Finland. Ellen är väldigt vinterhärdig och börjar blomma från senare halvan av augusti och fortsätter milda höstar ända in i november-december. Höjd: 100 cm.

Reservera med julrabatt:

Aster 'Ellen' i 2liters kruka till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Ellen': -10% från normal pris 8,50 €
Alt. 2. 5 st 'Ellen': 35,90 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi


Jultips: 


Blommorna sitter kvar länge på hösten och är vackra när de är täckta med frost ute i trädgården. De står sig också bra som snittblommor, så passa på och torka dem om ni ändå tar in en bukett. De torkade blommorna kan användas till dekoration i torkade arrangemang och i hemgjorda potpurri. 

Egengjord potpurri:

  • Samla torkade blommor, örter, frön och kryddor. 
  • Skapa variation genom att fritt kombinera torkat apelsin- och citronskal, olika kronblad och hela blommor, kanelstänger, kardemummakapslar, lagerblad, pepparmynta, fänkålsfrön o.s.v. 
  • Placera den torra blandningen i en stor skål av metall eller glas. 
  • Blanda om i potpurrin med händerna.
  • Du kan lägga till några droppar av valfria eteriska oljor om du vill och rör om med sked tills du har önskad doftintensitet.
  • Häll över blandningen i en papperspåse och förvara mörkt i 2-4 veckor och låt stå till sig.
  • Nu är det bara att dela upp potpurrin i vackra påsar eller glasburkar och placera ut i hemmet, eller ge bort som gåva!


Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om en annan fantastiskt användbar perenn, Rosenrot.

måndag 12 december 2016

Att köpa julklapp!

Att köpa julklappar och julgåvor kan vara en utmaning. Man vill ju ha en present som är omtyckt av mottagaren och gärna något som är unikt också. Och så finns ju alla de andra kraven, t.ex att det ska vara någorlunda enkelt att inhandla + att ens egen budget för julklapparna skall hålla. Här kommer några tips från plantskolan i alla fall:

Plantskolans presentkort är inte tidsbundna och det kommer alltid en växtguide med på köpet. Man bestämmer själv valören.

1. Presentkort


När det kommer till trädgårdsvänner är det ju ganska självklart att ett presentkort från plantskolan gör susen, eller hur? Också för dottern eller sonen som byggt eget och har tankar på en trädgård eller annars behöver växtlighet är plantskolans presentkort mycket välkommet. Kortet kan användas  till allt som plantskolan säljer, såsom bär- eller fruktväxter, skyddshäck, barrväxtgrupper o.s.v. Plantskolan har också en del andra trädgårdsrelaterade saker, såsom dammpumpar, bark, jord, gödsel och olika agrotextiler som t.ex. fiberduk, jordgubbsväv, skiktdukar, rotmattor m.m..

Plantskolans presentkort är  inte tidsbundna och för att mottagaren skall få nåt läsvärt sätter vi alltid med en växtguide på köpet, t.ex den svenskspråkiga Trädgårdens Perenner.

2. Häck eller andra specificerade växter

Vill du specificera din gåva/julklapp riktigt på en speciell sak som t.ex en länge omtalad häck, speciella fruktträd eller kanske en färdigt komponerad rabatt så finns också den möjligheten. Plantorna reserveras genast men hämtas från plantskolan först när planteringstiden är inne på våren.

Priset på plantor till vanliga häcksorter rör sig runt 10 € per löpmeter och då får mottagaren alltid med startgödsel på köpet. Lista på sorter finns t.ex på våra Pinterestsidor. Mät upp hur lång häcken ska vara och ta kontakt per telefon eller email! För häckar gäller just nu vinterrabatten -5%, och ytterligare -2% om man betalar genast.
Vanliga häcksorter, som t.ex häckblåtryn, kostar ca 10€/löpmeter

Färdigt komponerade rabatter eller växter till specificerade områden  bör planeras och diskuteras mera ingående, så för detta alternativ bör kontakt tas flera dar före jul annars hinner vi inte få till det som julklapp. Observera att här inräknas kostnaden för planeringen i totalsumman.

3. Växter presenterade i vår julkalender

Nu inför julen kör vi en växtjulkalender här på bloggen, etikett "Julkalender 2016". I varje lucka finns respektive växt med ett -10% erbjudande och ett större paketet med -10% och ytterligare -5% extra rabatt om man betalar genast.
I julkalenderns lucka 10 återfinns de mjöldaggsresistenta och gallkvalsterfria svarta vinbäret 'Titania'

Vill man ha ett gåvobevis till mottagaren inför julafton så sänder vi ett gratis pdf-gåvodokument per email. Du kan skriva ut dokumentet och sätta i ett kuvert. Det här alternativet är bra om du hittar en växt i kalendern som skulle passa perfekt åt mottagaren. Kanske har du funderat ut ett julrim också att skriva på kuvertet?

Också här gäller att plantorna reserveras genast (och för julgåva senast 23 dec) men hämtas från plantskolan först när planteringstiden är inne på våren.

4. Planeringsjobb


Planeringsjobb av ett visst område eller av en hel tomt kan man också ge som julklapp. 
  • På planering av hela tomter har vi 3 prisgrupper från 650€. 
  • För visst område i trädgården beräknar vi timåtgång och sätter prislappen som en  överenskommen summa utifrån detta.
  •  En rabatt med t.ex några enstaka solitärväxter  + marktäckande undervegetation beräknas till ungefär en timmes jobb ( = 52 € inkl moms). Rabattförslag där växtsortimentet blir mera omfattande tar längre tid att planera, men som sagt vi uppskattar och debiterar enligt detta.

Själva planeringsjobbet kan vi utföra när vädret så tillåter, när det gäller planering av t.ex. en hel tomt får snötäcket inte vara så djupt att det hindrar områdesbesiktningen. Vi gör heller inga "hel tomt"-planeringar mellan påsk och midsommar, så vårvintern rekommenderas. Vissa specifika mindre rabatter går alldeles utmärkt att planera utifrån fotografier av området så dessa kan göras också under vintern.

en liten planering-skiss med några få grupper och sorter görs på ca 1 timme, kostnad 52 €

4. Andra alternativ

På plantskolan säljs också det gemensamma Närpes Presentkortet men också litteratur i form av Plantskoleodlarna r.f.s växtguider. Priset på guiderna är från 6,20€/st (inneh moms 14%) och för ett paket på 4 olika guider har vi  paketpris på 17,90€ resp 24,90€. Många av guiderna finns endast på finska men den stora guiden Trädgårdens perenner finns på både svenska och finska.


växter i bild-guideserierna får man till paketpris från 4 st 17,90€. Varje guide har 36 sidor fullspäckade med växter i bild
skötselguiderna har högre utgångspris men också på dem får man paketpris, 4 st 24,90€
Trädgårdens perenner är en omfattande perennaguide. Finns på både svenska och finska. Trädgårdens perenner kostar som normalpris 8 €/st. Sidantal över 60 sidor.
I Perenner tas varje sort upp med utförlig beskrivning + bild av sorten.
På plantskolan kan du också köpa det gemensamma Närpespresentkortet och givetvis tar vi också emot sådana som betalning t.ex om man vill byta ut Närpespresentkort till ett icke tidsbundet Wiplant presentkort.
Även om det är vinter ute så finns det alltså en hel del alternativ när man vill att mottagaren ska tänka på sin trädgård. Plantskolans presentkort är kanske ändå det snabbaste, enklaste och vanligaste sättet att fixa saken.