torsdag 24 november 2016

Vinterns Bjud.fi-auktion

Så har det blivit dags för årets andra Bjud.fi-auktion, och precis som i våras kan ni nu fynda växter t.o.m till halva butikspriset! Växtena bjuder ni på nu, före 8 dec kl 20.00, och vinner ni ett eller flera växtpaket kan ni hämta ut dem fr.o.m. 2 maj 2017.
Välj själv paket - Vackra och härdiga kanadensiska rosor, 20-tal sorter.

Plantskolans växtpaket:


Vi har delat in våra objekt i tre olika grupper, Häckar, Fina växtpaket och Välj själv växtpaket, för att de ska vara enklare att hitta, följa och bjuda på. Genom bjud.fi-sökfunktionen hittar du enklast alla våra objekt genom att skriva in "Wiplant" i sökrutan.

En del av paketen har funnits med förut i auktionen, t.ex. häckarna som är väldigt populära, men  också en del helt nya paket är med i vinter! Vad sägs t.ex. om en riktigt stor, maffig och lyxig barrväxtrabatt - kanske nåt för julklappssäcken om sonen eller dottern byggt nytt? För dig som har en svårskött slänt eller liknande finns nu också ett Välj själv-paket med marktäckande buskar, perfekt för just det där området som är tidsödande med klipparen!

Full växtgaranti gäller för alla paketen, precis som på övriga växter från oss. Gödsel kommer också med på köpet för att du säkert ska lyckas med planteringen!

Klicka på länkarna för att komma direkt till objekten på 
Bjud.fi-auktionen! 


Tät, fin och snabbväxande Brabanttujahäck. Plantor i 2L kruka.

Häckar:

 

Häckarna har alltid varit de populäraste paketen. Plantorna är krukodlade och därför både säkra och enkla att plantera. 

Nytt i häck-gruppen är  ett Tuja-paket, nåt för dig som vill ha en snabbväxande vintergrön häck!

Häck Aronia 22 m
Häck Blåtry 22 m
Häck Praktspirea 22 m
Häck Syren 22 m
Alla häckplantor i paketen är krukodlade, vilket innebär att det inte är tvång att genast  plantera dem, utan planeringen kan delas upp på flera dagar.

Häck Tuja 22 m 

...och ja, man kan köpa till nån meter med exakt samma sort och storlek om sträckan råkar vara nån meter längre.

 

 

 

 

 

Fina växtpaket:

I den här gruppen har vi samlat färdiga växtpaket, det kan vara allt från en lagom mix av olika bärbuskar till hela grupper och planteringar. 

Kika t.ex. in den nya Lyxiga barrväxtgruppen där det satsas fullt ut på vackra och speciella barrväxter med  inslag av blommande och färgrika solitärväxter. Eller, som motpol till lyxrabatten, en fin men lite enklare barrväxtgrupp ifall att den mera påkostade varianten känns för dyr.

P. pungens Glauca är en vacker blågran på stam, du
hittar den i lyxrabatten
Här är ett exempel på hur du kan plantera lyxrabatten. Vill du
veta mer om växterna i lyxrabatten har vi gjort ett eget inlägg
för just detta paket. Läs här.
Vi har också ett paket med familjefruktträd, både äppel- och päronträd, med 6 sorter totalt, perfekt för dig som kanske inte har plats för många träd - och på familjeträd så sköter ju pollineringen sig själv!

Fina Familjefruktträden
Fina & Lyxiga barrväxtgruppen
Fina & Enkla barrväxtgruppen
Fina Hortensiapaketet
Fina Vinbärspaketet


 

 

 

 

Välj själv:

"Nästan som ett presentkort!" I den här tredje gruppen får du själv välja vilka växter du vill ha inom respektive växtgrupp, eller så bjuder du på "Välj växter själv" där du helt fritt får plocka vilka växter du vill för den summa paketet är värt. 

Hortensiapaketet är uppbyggt kring den tidiga och härdiga
 månskenshortensian
Andra nyheter i välj själv-gruppen är de härdiga kanadensiska rospaketet och marktäckare till slänten! Se välj själv-paketen närmare på respektive bjud-sida:

Välj Jätteblåbär själv
Välj Kanadensiska rosor själv
Välj Marktäckare till slänten själv
Välj Perenner själv
Välj Rhododendron själv
Välj Växter själv
Välj Äppelträd själv

 

Och så litet bjudartips:

I paketet "Välj äppelträd själv" är sommaräpplet Pirja
bara en av de ca 50 sorterna man kan välja emellan

 

Spara upp till 50%


Jätteblåbär odlar du enkelt själv hemma i trädgården.
 "Välj jätteblåbär själv" heter paketet! Odlingsråden får du på köpet.
För häckarnas del kan vi påpeka att plantskolans absolut lägsta pris utanför auktionen är det s.k. vinterförbeställningspriset (normalt fram till slutet av mars) som  beräknas från 100-priset med 5% rabatt. Betalar man genast inom 5 dagar ges ytterligare -2% kassarabatt.

Det här kan du jämföra med Bjud.fi:s auktionspris som bör vara minst 50% av butikspris (Du läste rätt 50%!). Går du i häcktankar och kan tänka dig en sort vi har med på Bjud.fi så kan du alltså spara betydande summor,  även om auktionspriset skulle krypa upp en aning. Plantorna är exakt ur samma rader, gödseln får du med på köpet (precis som vid normalköp), så vi ger dig tipset - BJUD!

Även om din favorithäck inte finns med i auktionen kan du faktiskt få den till bjud-pris. Då ska du bjuda på paketet "Välj helt valfria växter" och så köper du helt enkelt din favorithäck för ditt paket. Behöver du extra lång häck kan du givetvis också kombinera ett häckpaket + välj helt valfria växter.

...och hur hinna bjuda och vinna i slutsekunderna?


Eftersom plantskolan har varit med på detta auktionsförfarande redan under flera år har vi givetvis också stiftat närmare bekantskap med auktionen. Därför kan vi här  ge några tips hur man ska gå till väga för att vinna ett bud:

  1.  Läs in dig på önskade objekt. Samla sedan objekten i dina favoriter. Det gör du genom att trycka på stjärnan uppe till vänster vid objekten
    Du märker till favoriter på stjärnan och du får fram dina märkta favortiter genom att trycka "Favoriter" på balken. Det går att avmarkera favorit på samma stjärna.
  2. Ge ett "skambud" (=50% av butikspris) på de objekt som inte är högprioriterade, men slösa sedan ingen mer energi på dem. Det kan ju faktiskt vara så att ingen annan bjuder på objektet och då får du det till halva butikspriset!
  3. Men de riktigt intressanta då? Räkna kallt med att andra också valt ut just dessa objekt. Fundera noga på vad ditt maxpris får bli för objektet. Skriv ner summan.
  4. Reservera gott om tid för auktionens avslutningskväll, för det är först här som det faktiskt börjar hända saker.
  5. Utnyttja auktionens inbyggda höjningsfunktion! Man kan ge maskinen tillåtelse att själv höja budet upp till den maxgränsen man bestämt (den du antecknade i steg 3). Har du flera objekt du vill bjuda på så är det svårt att hinna med om du inte använder den.
  6. Var alert de sista minuterna före auktionsstängning. Behöver du höja på ditt bud ska du göra det snabbt i slutet, de få minuter som objektet får tilläggstid försvinner snabbt när du prickar dig fram o tillbaks på skärmen, dessutom brukar auktionsservern vara väldigt belastad och alltså inte alls så snabb.

Hur kan vi sälja växterna till såna pris?

Bjud.fi-auktionen är ett samarbete mellan företagen, som har produkter till försäljning, och HSS-media, som funkar som auktionsadministratör. Samarbetet går ut på att medverkande företag åtar sig att annonsera på HSS-media för en summa som motsvarar butikspriset för de objekt som blir sålda.

Växterna är så klart helt fullvärdig vara med växtgaranti - därför är många paket också av typen "Välj själv".

Lycka till på auktionen!


I auktionen medverkar plantskolan med 17 olika paket. Observera att det kan finnas 2 av vissa paket, så antalet paket är betydligt fler.

Har du oturen att inte få just det paket du vill ha går det såklart bra att beställa växterna direkt av oss också via mailen, wiplant(at)tawi.fi. Då är det såklart butikspris som gäller, men t.ex för häckarna finns nu vinterrabatt på -5% (och ytterligare 2% om du betalar genast).  Precis som med auktionens paket kan beställda växter avhämtas fr.o.m. 2 maj 2017.

Lyxrabatten

Inför vinterns Bjud.fi omgång ville vi bjuda till riktigt extra och komponerade därför en riktigt ”lyxrabatt”. Den innehåller idel fina, lyxiga rariteter för sol-halvskugga. 
Vi har gjort två designförslag, ett i rektangelform och ett i triangelform, men man kan förstås plantera annorlunda om man vill. Växterna är beräknade för ca 15 m2 så ut och titta i trädgården var lyxrabatten passar hos dig!

 Rektangel- och triangelförslag.


15 m2 rektangulär vintergrön lyxrabatt med några extra färgklickar i framkanten.





















Det här är Rektangelförslaget, dvärgsilvergranarna på stam (Nr 4 ) är placerade i mitten, med en grön bakgrund av äggformade Thuja 'Little Giant' (Nr 2) och högre vintergröna växter vid sidorna (till höger nr 3, Kottegran och till vänster 3 st Pelaren, nr 1). 

Den låga dvärgkoreagranen (Nr 7) och Albertagranen (Nr 6) har vi tänkt som fin grön inramning för blickfånget, dvärgsilvergranarna. Marktäckare för hela området är den amerikanska krypenen 'Jade River' (Nr10), som också den har lätt blåskiftande färg.

För att även få in lite starkare färg placerades 2 st Berberis 'Admiration' framme till vänster (Nr 8) och 2 st Spiraea japonica 'Magic Carpet' (Nr 9) framme till höger.


I Triangelförslaget är  placeringen även här tänkt så att  höjden ligger baktill i rabatten.

15 m2 triangelformad vintergrön lyxrabatt med  dom blåa stamdvärgsilvergranarna till höger och färgklickarna framme och till vänster i planteringen.

Och så här ser växterna ut i bild:


Picea pungens 'Glauca Globosa' på stam. Den här dvärgsilvergranen på stam bildar en nästan flatrund krona med en diameter på ca 50-60 cm. Granen kan klippas före tillväxten på våren.
Thuja occidentalis 'litle Giant', bolltuja med avlångt växtsätt, mycket härdig och växer drygt 1 m högt
Kottegran, Picea abies 'Acrocona' har utåtväxande växtsätt med kvistarna samtidigt hängande. Den bildar rikligt med vackra kottar. Växthöjd ca 2-2,5 meter.
Varella-dvärgbergtallen har ett klotrundt växtsätt. Den har täta kvistar med långa täckande barr. Vi vill påstå att detta är en av dom bästa nya dvärgbergtallarna.

Här syns den blåaktiga marktäckande 'Jade River' krypenen. Den växer snabbt och gör hela planteringen lättskött.
Dvärgkoreagranen, Abies koreana 'Green Carpet' växer litet som namnet antyder, mattbildande, med en höjd på ca 50 cm. Vårt exemplar här på bilden har redan växt och frodats i ca 6-7 år


Sockerbollsgranen 'Alberta Globe' kan också bilda en svag topp precis som här på bilden. Vill man ha klotrunt växtsätt skall man beskära före tillväxten på våren. Sockerbollen är en mutation från den mera känsliga sockertoppsgranen. Funderar du vad den knotiga stammen till vänster är, så kan vi berätta att det är en knölal.

Sockerbollsgranen 'Alberta Globe' kan också bilda en svag topp precis som här på bilden. Vill man ha klotrunt växtsätt skall man beskära före tillväxten på våren. Sockerbollen är en mutation från den mera känsliga sockertoppsgranen.


Det skall också vara litet färg i en rabatt. Därför passar denna kopparorangeröda berberissort (Berberis thunbergii 'Admiration') väldigt bra in. Förutom bladen ger den också små gula blommor i slutet av maj.


 
Magic Carpet dvärgpraktspirean har gulorange lövfärg och får senare under sommaren också röda blommor.


Långtidsverkande 3-4 månaders Osmocote gödsel ingår i paketet för bästa resultat

samt tallbarkflis, som vi lastar från vår lösviktshop. Barkflisen gör susen för markfukten och håller samtidigt ogräsen rätt bra i schack.

Vår "lyxrabatt" kan man också köpa fast man inte deltar i Bjud.fi auktionen. Butikspriset sammanräknat är , men du får givetvis en aning mängdrabatt när du köper en hel rabatt. Ring eller maila oss så ger vi dig vårt bästa pris just då och skulle nån artikel råka vara slutsåld kan vi samtidigt ge dig tips om en bra ersättare som fyller samma ändamål.

tisdag 22 november 2016

BLACK FRIDAY

har på senare år blivit populärt över hela världen. Här omkring i Finland är det inte ännu så gammalt tilltag och särskilt inte här på plantskolan. Men varför inte? Nu gör vi i alla fall ett försök!

Upplägget är enkelt och som följer:

- Produkten som vi rear är PRESENTKORT till plantskolan.
- Valören är minst 50€, men är givetvis också valbar uppåt.
- och rabatten som gäller endast på BLACK FRIDAY (alltså endast 25.11.2016 mellan kl 00.01 och 24.00) är 10% (t.ex för ett 100 euros presentkort betalar du alltså 90€).
- Du meddelar per email (wiplant@tawi.fi) eller som FB-meddelande (Wickmans Plantskola) att du önskar beställa/köpa, samtidigt meddelar du också summan. Det går också att ringa på tel 0400-233480 om du hellre vill det.
-Presentkortet avhämtar och betalar du antingen genast på fredag eller senare efter telöverenskommelse (0400-233480) från plantskolan. Vill du ha det sänt per post går det också bra men då vill vi ha summan på kontot innan vi sänder (du får kontonummer från oss efter beställning).

Detta är ett ypperligt tillfälle att börja julhandeln  - antingen till dig själv eller som julklapp till någon gårdsägare i din bekantskapskrets.


Så här ser Presentkortet ut på framsidan.

Vi ger dessutom alltid en växtguide med på köpet med presentkort (t.ex den finlandssvenska PERENNER, med långt över 60 sidor och mer än 200 olika perennaväxter i bild och text).

På köpet t.ex Trädgårdens perenner. Den finns även på finska.
Våra presentkort är dessutom inte alls tidsbundna, utan de är i kraft tills vederbörande kommer hit till oss och handlar! 

Så vad väntar du på - Black Friday-handla NU på fredag genom att maila din order till

fredag 11 november 2016

Beställ häckar nu inför nästa vår

Har ni ett nybyggt hus och gården ännu känns  kal och öde? Eller börjar det bli på tiden att byta ut den gamla glesa förhistoriska häcken? Visste du att du redan nu kan beställa häckplantor till  våren? På så sätt får du garanterat just den häck du vill ha och det är ingen risk att just din häck råkar vara tillfälligt slut.

Några bilder:
Häckblåtry, Lonicera c. 'Jörgen' är den populäraste häcksorten i Österbotten.

Plantorna levereras som krukodlade plantor med krukstorlek
 9 cm (~0,6L). Gödsel för att du skall lyckas får du på köpet



Vanlig gran är vintergrön men kräver kontinuerlig skötsel för att hållas fin.

Den låga finska björkspirean 'Renko' är tät, blommar rikkligt och ger snabb grön tillväxt genast efter blomningen.

Ölandstokar finns i många gula varianter plus vita och rosa. Bilden är sorten 'Goldfinger'

Aronia är den nästpopuläraste sorten mycket tack vare att den utöver sina fina blad också ger ätliga bär som passar utmärkt till gelé, glögg eller till att färga garn med.

Utöver dessa sorter finns ännu en hel uppsjö specialsorter som kan vara nog så bra på speciella ställen. Gå gärna in på våra andra sidor och bekanta dig med sorterna:

- 50 häcksorter du kan använda (pdf-fil på 1,5 mB = långläsning)
- 15 populäraste häckarna (Pinterest anslagstavla med häckar vanliga häckar ) 
- alla tidigare blogginlägg om häckar  (etikett häckar på denna blogg = långläsning)





30.11.2016
Beställer du nu under vintern ger vi dig 5% vinterrabatt på beställningar för våren 2017. Beslutar du dig för att betala nu genast får du ytterligare 2% kassarabatt. Detta gäller för alla häckar och på det gamla priset tills prisgenomgången görs senare i vinter (efter detta på nya priset, men vi tror inte att häckpriserna kommer att förändras nåt nämnvärt till nya säsongen). I månadsskiftet mars/april upphör vinterrabatten att gälla, men beställ genast du bestämt dig så är det mest säkert det finns plantor i rätt sort och för rätt planteringstid. Se sorterna t.ex på pinterest. Det exakta priset får du från oss (mail/tel) men så där grovt ska du räkna med ca 10€/löpmeter för vanliga häcksorter och plussa på 4-7€/m för riktigt udda sorter. Startgödseln får du på köpet.

När du bestämt dig så ringer du (+358400233480) eller mailar oss för mer info eller beställning.

7 mars 2017
Jippodag 9 mars eller hos oss hela veckan 10. Du får Boken Trädgårdens Perenner som extra gratis gåva från oss när du beställer häck eller färdig grupp för vårplantering.
 

torsdag 10 november 2016

Beställ äppelträd redan nu inför våren 2017

Vintern må vara i antågande, men här på plantskolan är föreberedelserna inför nästa säsong redan i full gång. Beställningarna ska snart skickas in, och detta innebär att ni nu har möjlighet att redan nu beställa fruktträd inför våren 2017!

Höstäpplet Malus 'Sandra' är en frisk finsk sort från 1990-talet vilken har varit en mycket populär sort de senaste åren

Bra rabatt just nu


Just nu kan du beställa fruktträd för vårplantering 2017 med upp till -20% rabatt via HSS medias kundklubb om du prenumererar på Sydin, Vasabladet eller ÖT. Gå in på kundklubben och följ instruktionerna där för att utnyttja rabatten.

Är du inte prenumerant men vill ändå förbeställa äppelträd inför våren 2017 går det också bra! -17% erbjuder vi nu på äppelträd som förbeställs före 30 november, och betalar du direkt får du ytterligare -2% kassarabatt. 

Här finns listan på alla äppelträd ni kan beställa: http://www.wiplant.fi/appeltrad_lista_kundklubben_h2016.xls, ladda ner den, fyll i de sorter ni vill ha och maila in till plantskolan på wiplant(at)tawi.fi. På beställningslistan finns sorter som vi normalt inte har i vårt sortiment, vilket innebär att nu har du en ypperlig chans att få hem specialsorter också!

Beställ nu för vårplantering 2017


Maila in din beställningslista idag och säkertställ att du får just de träd du vill ha till våren 2017. 
Beställda träd kan avhämtas från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017 under plantbutikens öppethållningstider. Observera dock att vissa sorter finns i mycket begränsat antal och här gäller "först till kvarn..." , så gör din beställning snarast. Bekräftelse sänds ut i december då manockså kan komplettera för eventuellt slutsålda sorter.

Obs! På listan finns inte angiven plats för ditt namn, telnummer och mailadress, så kom ihåg att uppge dessa i mailet när du sänder in listan.


'Röd kanel' är en gammal välbeprövad sort