fredag 30 september 2016

Nytt inför säsongen 2017

Nyfiken på nästa års nyheter? Nu har du chansen att ta en titt på en del av dem! Från vecka 40 finns de till beskådande i växthuset i plantbutiken. 

Du kan också ta en titt på Pinterest, där finns redan ett 20-tal växter samlade, och mer fylls på vart efter. Se dem här: Nyheter 2017

5 nyheter som redan nu finns i plantskolan


Agastache 'Black Adder', Anisisop.
En vacker, kryddigt doftande, blå perenn som blommar rikligt från juli till oktober. Den blir rätt hög, ca 1 m, och har visat sig locka till sig massvis med fjärilar och humlor. 
Bladen är hjärtformade, lätt ludna och med doft av anis. Växten kan användas till matlagning; i sallad, till te eller i sommarens fruktbål. De är också lämpliga i rätter med äpplen, kyckling eller fläsk. Den trivs i full sol och på de flesta väldränerade jordar. Utvecklas bäst i skyddat läge.
Inte så långlivad men frösår sig gärna.


Potentilla 'Red Joker', Ölandstok.
Detta är en helt ny, ännu rödare, sort än t.ex. 'Red Ace' och 'Red' Robin.
"Red Joker" är en tät och utbredd buske med brandröda blommor. Bladen är tunna och sitter i knippen. Lång blomningstid, vanligtvis mellan maj-september. Blir ca 0,5 m hög och lite bredare. 
Planteras soligt i väldränerad, näringsrik och mullrik jord.




Ribes nigrum 'Tisel', svarta vinbär
En polsk svartvinbärssort framtagen från 'Titania'.  Den växer aningen högre och bredare än 'Titania' , 'Tisel' blir ca 1,4 m hög och ca 1 m bred, och får större bär som mognar tidigt.
Mjöldaggsresistent och resistent mot rostangrepp.  



Thuja occidentalis 'Holm Ball', Bolltuja
En vacker grön dvärgtuja som ursprungligen kommer från Tjeckien.
Den har ett kompakt och äggformat växtsätt. 0,7-1 m hög och ca 1 m bred på 10 år.
Mycket vinterhärdig.
Hydrangea 'Praecox', tidig hortensia/månskenshortensia
'Praecox' har funnit i sortimentet en tid redan men nytt nu är att den också går att få på stam. Utmärkt som litet träd t.ex. bredvid en terass. 
Själva busken är vacker och tät. Blomställningarna brett koniska med stora, sterila kantblommor och små fertila blommor. Blommar från mitten av juli. 
Tidig syrenhortensian är anspråkslös beträffande växtplatsen men använd sur (pH ca 5) och näringsrik jord. 











Kom in till butiken och ta en titt på dessa och andra nyheter!


Förutom dessa 5 finns det t.ex. flera nya sorters dvärgberberis, nya rödbladiga smällspireor, en hel del växter som tidigare bara funnit som buske men som numera även finns på stam och mycket mer.

Vi har öppet fram till 15 oktober
Vardagar 9-17
Lördagar 10-16

torsdag 29 september 2016

Bjudardagar i plantskolan

Lördagarna 1.10, 8.10 och 15.10 är det Bjudardagar i plantskolan. Ta chansen att fynda växter till Ditt pris - Du bjuder så antingen godtar eller förkastar vi budet! 


Nu på lördag 1.10 är det dags för säsongens första bjudardag i plantskolan. Denna och de sista två lördagarna vi har öppet för säsongen kan du komma in och bjuda på allt i växtväg i plantbutiken. Ditt bud antingen godtas eller förkastas, hur enkelt som helst, allt beroende på tillgång! Passa på att fynda nu innan butiken stänger för säsongen. Efter 15.10 är det att ringa först som gäller om du vill handla något.


Öppettider t.o.m 15.10
Vardagar kl.: 9-17
Lördagar kl.: 10-16

Ännu har vi öppet några veckor fram till och med 15 oktober.
Vi är extra snälla dessa tre dagar, så lägg datumen på minnet! Efter 15 oktober kör vi för högvarv på partiförsäljningen och anläggningar och nästa chans att få buda fritt kommer inte igen förrän i oktober 2017.

Endast tre dagar: 1, 8 och 15 oktober


Bl. a. sånt här kan du fynda på lördagarna:


Äppel-, Päron-, Plommon-, Körsbärsträd och andra fruktträd

I butiken finns i stort sett allt i fruktväg eftersom vi fyllt upp under hösten inför o efter alla temaveckor vi haft sen början av augusti. 







Bärbuskar i alla former

Också alla slag av bärbuskar och bärväxter finns i brett sortiment.





Prydnadsbuskar både för solitär och grupper

 ...som t.ex finska rhododendron, atzaleor och andra buskar, inkl, marktäckande buskar.








Barrväxter för grupper, marktäckning  och stora barrträd





Lövträd och småträd också prydnadsäppel och uppstammade buskar



Perenner






Rosor 






T.o.m. årets nyheter! Se Pinterest: Nyheter 2016

Från vecka 40 finns också en del av nästa års nyheter till beskådande i växthuset. Dessa kan man inte bjuda på, men är du intresserad av vad som kommer nästa säsong kan du redan nu ta en titt på Pinterestsidan Nyheter 2017, där vi börjat samla dem i bild inför nästa säsong. Det finns redan mer än 20 st!

Alltså:

Dags att komma till plantskolan och ge ditt bud!

Inga telefonreservationer, utan först till kvarn är det som gäller. 
Kontant betalningsmedel eller bank/kreditkort som vanligt.

fredag 23 september 2016

Färgsprakande höst

Hösten är en otroligt vacker årstid med all sin färgprakt. Genom att plantera växter som får extra fin höstfärg kan man njuta riktigt mycket av trädgården den här tiden på året. 


Fin blomsterprakt, färgsprakande blad eller glänsande frukter. Hösten är vacker. T.ex. hortensiorna blommar länge på hösten och får mer färg allt eftersom. Berberis har vi skrivit om flera gånger tidigare, t.ex. här, men de tål att tas upp igen då deras redan färgstarka blad tar ny fart nu till hösten. Det är också få träd har så vackra och synliga frukter som rönnarna om hösten. Nedan följer fler exempel på växter som är extra vackra på hösten. 


Aronia

Vackra mörkgröna blad på sommaren, nyttiga svarta bär och fantastisk höstfärg. Aronia melanocarpa blir ca 3 m hög och populär både som prydnadsbuske, bärväxt och till häckar.


Björkspirea

Spiraea betulifolia 'Renko' får vita fina blommor mitt i sommaren och är utmärkt till massplanteringar och häckar. Höjd: 0,7-1 m.

Azalea


Azaleorna har inte bara en fantastisk blomning i början på sommaren, de får även fin höstfärg. Planteras i sur jord, d.v.s i jord med lågt pH. Höjd: 0,8-1,2 m. Se mer om de olika azaleorna här: Fine-märkta rhododendron och azaleor och övriga rhododendron och azaleor


Amerikanskt olvon


Smalt växtsätt från början, senare runt. Viburnum trilobum 'Alfredo' får vita blommor i juni-juli och röda ätliga bär på hösten. Bladen får också en mycket vacker röd höstfärg.


Lönn

Säg höst och träd i färggranna skrudar är det första man tänker på. Få saker slår en lönn om hösten, då lövverket skiftar från grönt till gult, orange och rött. Acer platanoides är en prydnad för trädgården oberoende årstid. 


Vildvin

En vacker klätterväxt som kanske är något sen på våren, men Parthenocissus 'Engelmannii' får både ett täckande fint bladverk och fantastisk röd höstfärg. 


Olika senblommande perenner

Det finns en hel del perenner som blommar på sensommaren och hösten också. T.ex. Aster 'Ellen' är otroligt vacker den här årstiden och går också bra att ta in som snittblomma. Ta en titt här för fler exempel: Färgglada sensommarblommor 


Kom in till butiken för fler färggranna växter! 
Öppet vardagar 9-17 och lördagar 10-16 
fram till och med 15 oktober.

...och så kommer du förstås ihåg våra superomtyckta "bjudardagar" på lördagarna i oktober. Första bjudardagen är redan lördagen den 1 oktober - passa på att storhandla nästa sommars goda bär och blomprakt redan då!