fredag 29 juli 2016

Inspiration från bostadsmässan 2016

Skribent: Emelie Lytz

Bostadsmässan i Seinäjoki håller på för fullt, och vi har förstås varit där och spanat in vad som är mest inne i trädgårdsvärlden just nu! 



Trädgårdarna visade sig vara ganska minimalistiska, med mycket barrväxter och stenar, som fint smälte in med den omkringliggande skogen och naturen. Detta verkade vara den röda tråden i  hela mässområdet.

Krypväxter

På de allmänna områden mellan gårdarna och längs med gatorna har man använt mycket låga växter och krypväxter på stora områden. Här syns saker som sandkörsbär, krypvide, dvärgrips och olika sedumarter. Allt det låga bröts av här och där med träd som tall, rönn och sötrönn. Den omkringliggande naturen hade också fått stå orörd så mycket blåbärs- och lingonris hade fått vara kvar, och såg riktigt vackert ut. Det naturliga berget fick också synas, vilket gjorde att området kändes väldigt naturligt fastän det var anlagt.

Prunus pumila var. depressa, Sandkörsbär, användes på stora områden, Dvärgrips, Ribes glandulosum,  Krypvide, Salix  repens och olika Fetblad, Sedum användes mellan många hus och gator.
Sandkörsbär, Prunus pumila var. depressa, passar inte på alla platser, men dvärgrips, krypvide och fetbladen är alla utmärkta marktäckare om man själv vill anlägga något liknande.

Sten

Ja sten fanns överallt. Många gårdar hade stensättningar, det naturliga berget stack fram här och där, och det var väldigt populärt både med upphöjda stenmurar och -lådor eller att bara ha stora stenbumlingar i rabatterna. Många använde också dekorationssten som täckmaterial. 

Upphöjda stenmurar så de kom i samma höjd som terasserna sågs på många ställen. 
Nivåskillnader i trädgården gjorde att rabatten var i mark/terassnivå på ena sidan men ordentligt upphöjd bakom en snygg stenmur från andra sidan. Här har man valt hängkaraganer och en pyramidtuja för lite höjd och sedan fyllt ut med dvärgbergtallar, låga hortensior och kärleksört. Stenelementet hittas både i muren och i bumlingarna som sticker upp mitt i rabatten.
Stenkantad rabatt nerfälld i terassen


Det här var en av de färre stora rabatterna, men den följer ändå temat med upphöjd stenkant och lugn färgskala. En av mina favoritrabatter med de böljande formerna och ett välgenomtänkt växtval. För att ge höjd fanns grupper med tujor som så småningom kommer ge bra insynsskydd mot granntomten, och äppelträd här och var. Hortensiorna gör sig bra mot det gröna, likaså kärleksörten som snart börjar blomma. Pioner fanns också här och en del andra perenner, vilket gör att det kommer att finnas något vackert att titta på hela tiden. Och som extra plus såg rabatten nästan lika bra ut från den något högre granntomten!






Mörkgrönt med silverblå eller röda kontraster

Det var en väldigt lugn och enhetlig färgskala i trädgårdarna. Grunden var oftast mörkgrönt med växter som tuja, olika granar och dvärgbergallar och en rhododendron eller två. Som fin kontrast till det gröna hade man på många platser planterat blåaktiga växter som blått eller silveraktigt prydnadsgräs, blå dvärggranar eller krypenar och blåblommande perenner som stäppsalvia. På andra platser hade man istället satsat på röda kontrastväxter som rödbladig alunrot, rödbladig smällspirea, röda dvärgberberis och blodlönn.




Det fanns inte allt för mycket som gav färg just nu, men visst fanns det olika perenner, blommande buskar och rosor ändå här och var.


Lite extra förtjust blev jag i den närfällda rännan i kanten på terassen där man planterat funkia,
det kommer bli en fin "häck" när det vuxit till sig.

Odlingslådor och  frukt- och bärväxter

Förutom barrväxterna var också bärväxter väldigt populära i trädgårdarna. Aronia, både som buske och på stam fanns på många ställen, likaså vinbär - både buskar och på stam, äppelträd, körsbärsträd, jordgubbar och jätteblåbär.

Murar återfanns också i odlingarna, se t.ex. smultronen nersatta i lekablock runt en lampstolpe, aronia på stam i en torvmur, vinbär på stam med jordgubbar under och jätteblåbär i stenmurar.

Odlingslådor fanns det också gott om, här modell större i trä med olika fruktträd och bärbuskar,


Här har man anlagt en hel bärrabatt med odlingslådor för jordgubbar, vinbärsbuskar och på stam och så aronian som man såg på många ställen.
I den här trädgården har man satt rabatten som en naturlig övergång mellan gräsmatta
och skogen bakom, och planterat frukt- och bärväxter runt hela tomten. Jag gillar den
låga "häcken"/remsan med jordgubbar som löpte längs ena tomtgränsen.
Gemensant för alla tomter var att det fanns inga bärbuskar eller fruktträd direkt i gräsmattan, alltså något som blir jobbigt att klippa gräset runt senare, utan alla odlingar fanns i lådor, murar eller rabatter! Likadant var det också med övriga planteringar.

Plantera liknande trädgård

Här nedan kommer en lista på de växter som förekom i de flesta trädgårdarna. Tänk dock på att inte följa inspirationsbilderna slaviskt, allt kanske inte fungerar så bra i det långa loppet... t.ex. bärrabatten två bilder upp har aronia planterat i framkanten, vilket gör att antingen växer de så högt att de buskar som finns bakom försvinner eller så ska det klippas så mycket att det inte blir någon bärskörd. IExemplet med funkior nerfällda i terassen kan fungera, bara man har rännan ordentligt gjord så vatten kan rinna bort, annars är risken stor att rötterna ruttnar över vintern.. 
Annars tyckte jag det var ett bra upplägg på trädgårdarna, snyggt, enkelt och naturligt - och lätt att klippa gräset!

Vad ska man då satsa på för växter om man vill ha något liknande själv?

Följ länkarna för mer info om de olika sorterna.


Träd:

  • Hängalm fanns på flera ställen, men klarar sig inte bra i våra trakter. Välj istället t.ex. hängäppelträd eller hängrönn som fanns på några tomter, eller kika på andra hängande prydnadsträd på Pinterest.
  • Rönn
  • Sötrönn
  • Äppelträd
  • Körsbärsträd
  • Aronia på stam
  • Dvärgstamsyren
Se fler alternativ här.

Buskar:



Barrväxter:



Perenner:



Här finns mer alternativ från flera av ovanstående grupper.

Klängväxter:

  • Vildvin - vildvin är vackert med sin täckande grönska och starka höstfärg, men tar tid på sig att bli grönt på våren.

Det fanns inte massor med klängväxter representerade på mässområdet, men vildvin fanns på
några ställen, här klättrar de på en spalje i form av ett lusthus.


tisdag 12 juli 2016

Instagramtävling

Nu börjar det vara dags för en tävling igen, denna gången på Instagram!

Reglerna är enkla - sätt bara upp en bild av din trädgård och använd hashtaggen #wickmanssommartävling så är du med i utlottningen av ett 'St Petersburg' plommonträd. Vinnaren dras 18.7.






































Prunus domestica 'Padorak St Petersburg', är ett ryskt körsbärsplommon som får klargula söta frukter. Frukerna mognar i slutet av augusti.

måndag 11 juli 2016

Bärtry eller blåbärstry



Söndagsnöjet idag blev att plocka bären som annars höll på att bli trastmat. Det var frågan om bärtryn eller Lonicera caerulea var. kamtjatica (eller förkortat Lonicera kamtjatika). Fem olika sorter plockades och några nya sorter blev dessutom väl provsmakade.


Bärtry kan användas precis som blåbär, de påminner både i smak och färg rätt mycket om våra vilda blåbär. Bärtryn är också färgad inuti vilket gör att sylt eller marmelad blir helt mörk. De sorter jag plockade hade alla något olika smak och mest lik vilda blåbär är sorterna Nimfa och Amfora, vilka dock inte kanske var de lättaste att plocka.

Dessa sorter plockades:


-Atut. Nästan runda bär som sitter rätt bra fast på busken, ja egentligen så pass bra att bladverket ofta följde med ner i samlingskärlet, vilket gjorde dem något svårrensade. Bären är svåra att se eftersom de är skymda av ett ganska runt bladverk. Bären har en något stark blåbärssmak. Marmelad på Atut har jag gjort förut och den är helt suverän.

-Duet är den som egentligen är enklast plockad bara man gör rätt. Bären sitter så löst att de faller till marken i stort sett genast man rör vid grenarna. Detta gör att plockningen lyckas bäst genom att placera ett uppsamlingskärl under kvisten och så drar man lätt på kvistens undersida. Jag har aldrig prövat att plocka genom att sätta en presenning under buskarna och helt sonika slå på buskarna, men jag är rätt säker att detta funkar - blott man har såna radavstånd att det är möjligt. Bären har mjuk smak och är lättrensade med tryckluft. Min favorit om man tar odlingsegensakperna i beaktande. Jag blandade Duetbären med litet hjortronsylt på Juustoporttis bondost och det var suverän smak!


-Karina. Är snabbplockade för hand. Jag satte ett durkslag med handtag vid kvistarna och böjde grenarna över durkslaget varvid plockningen gick bra med hela bär som resultat. Karina-bären är avlånga och snygga, förblev hela. Smaken är mindre stark än Atut men ändå starkare än Duet.

-Nimfa var problemsorten att plocka eftersom man var tvungen att plocka varje bär skilt för sig. Det sitter fast bra och gick mestadels sönder. Storleken är ordentligt stor och smaken är utmärkt. Helt ok men jag skulle inte vilja ha alltför många buskar att plocka.


-Singlaska gick sönder när jag plockade. Bären är dessutom rätt små men det finns många per kvist. Trastarna verkade tycka att denna sort är favorit eftersom dom ätit slut på dem på några buskar som stod avskilt. God smak men det var inte snyggt i skålen. Det blir nog sylt av denna sort, eller rättare sagt de är närapå sylt redan.

Så till dom nyare sorterna som det blev att endast fotografera och proväta från buskarna.


-Amfora var passligt lättplockad, bären höll ihop bra och har mycket mjuk och god smak dock med en något stark nyans. Kan säkert vara bra odlingsväxt.


-Morena. Få bär men god smak.

-Volhova var lättplockad för hand, skalet håller bra och smaken är lätt söt och god. Bärstorleken är helt ok.

-Lebeduska hade så få kvistar med bär kanske på grund av att buskarna i nåt skede hade torkat en dag eller två (syns på bladen). Det är svårt att säga om den beskstarka smaken kom sig av detta eller om den är typisk för sorten. Får väl se i framtiden.


-Tundra är ett år yngre än dom andra sorterna och jag hittade inte ett endaste bär.

Min slutsats blir att sorten Duet är den enklaste att odla, om nu inte nån av de nyare sorterna visar sig vara bättre när skörden börjar komma på allvar på dessa. Det är dock viktigt att plantera så att man kommer åt från båda sidor, och helst så att man kan sätta en presenning under buskarna vid plockning. Som god två vill jag påstå att sorten Karina blir, eftersom dessa hålls hela, rena och man kan plocka många bär per gång för hand. Nimfa blir trea men som sagt, nån större mängd buskar vill jag inte plocka.

Sorten Atut är lägst i växten och den säljs mycket som låg häckväxt. Minns jag inte fel var dock bären något lättare att plocka förra året, även om de också då inte var helt lätt.

Sorterna Amfora, Morena, Volhova, Ladebruska och Tundra var så pass små och få buskar att det kan vara helt annorlunda när man börjar plocka äldre buskar. Amfora har jag hört skall vara en del andra odlares favorit.

Användning


Att använda bären till nåt vettigt blir nästa uppgift. Atut-bären blev god marmelad förra året. Blir det marmelad även i år ska den dock sötas något mindre. Dueten var som sagt god med hjortronsylt på bondosten och Duet har jag nåt år också ätit med god aptit tillsammans med vanlig vaniljglass. Karina-sorten är dom helaste, så dessa tror jag får bli frysta som sådana för att senare kunna användas hela. Men resten, undrar vad man ska hitta på?

Ja, förresten, den blåa färgen på fingrarna försvann nästan helt när jag tog en vanlig citron med i duschen och klämde saften på fingrarna och gned en aning. Finefjong!


Sorten Duet prövades som pålägg på bondost, helt okej...
...och med 50% hjortron kom smaken riktigt till sin rätt, faktiskt ännu bättre än med bara hjortronsylten.


Länkar:


torsdag 7 juli 2016

Högsommar i trädgården

Mitt i sommaren vill vi gärna ha mycket som blommar och skänker liv till trädgården, här i plantskolan har vi därför sett till att fylla butiken med "högsommarväxter" nu! Förutom dessa har vi såklart också stora odlingsbäddor med perenner där det bara är att välja vilka just du gillar bäst. Och för dig som tycker att allt ska vara ätbart har vi nu bl.a nya fräscha plommonträd i butiken.


Rosor:


Inhemska rosen 'Sointu', kanadensiska rosen 'Henry Kelsey' och danska rosen 'Sofiero'








Sunhit stamros



Inhemska rosor, kanadensiska rosor, danska rosor... alla är de vackra på sina sätt! Välj bland stort urval låga rabattrosor, buskrosor, klängrosor och t.o.m. stamrosor! De doftar ljuvligt och månda av sorterna är remmonterande och blommar ända till hösten. Vanliga rosor 15 €/st, stamrosor 37 €.

Se fler sorter på Pinterest: 
Plant'n'relax rosor - Nyheter för i år!





Plant'n'relax rosorna  är nyheter för år 2016. Egna bilder på rosorna har vi inte haft tidigare men nu  blommar dessa skönheter för fullt.


Plant'n'relax - Our last summer
Plant'n'relax - The girl from yesterday
Plant'n'relax - Stay a little longer
Plant'n'relax - Lady in Red

Plant'n'relax - Looking in yuor eyes




Dvärgberberis:











Dessa låga och färggranna buskar passar utmärkt i t.ex. stenpartier och för att ge kontrast till trädgården.
Sorterna är dvärgsorter. T.ex sorten Admiration (bilden i mitten) blir t.ex bara ca 40 cm hög, alltså riktigt passlig för stenparti eller varför inte i en kruka på altanen.

Många nya sorter finns i sortimentet i sommar, ta en titt här för mer information.
Pris 17 €/st eller Just nu: 3 st + 1 barksäck för 49,90€ , (barken är bra för att hålla fukten på plats och ogräsen borta).


Färgstark låg häck:

Allt behöver inte vara formklippt för att hålla sig lågt och snyggt. Den röda dvärgpraktspirean eller som man säger på finska "Tummakeijuangervo" är utomordentlig häck och massplanteringsväxt när man vill ha heltäckande, tät häck eller rabattplantering och vill ha bästa färgprakten just när sommaren sätter in som mest. Bilden är tagen i Närpes 7 juli 2016.


Spiraea japonica 'Lilly', färstarkt högsommaralternativ. Den samplanterade björken är en pelarbjörk av den täta Uleåborgsklonen..
Visste du förresten att sorten 'Lilly' är en närpesklon, äkta "Made in Närpes" här alltså, namngiven efter Lilly Wickman  år 1980 efter en planta från fri korsning mellan 'Little Princess x Froebelii, vilken hittades i hennes trädgård.

Har du tid över under semestern och vill ha nåt att sysselsätta dig med så rekommenderar vi att du gör slag i saken och planterar en ordentlig Lilly-häck nu för plantor i kruka säljer vi genom hela sommaren. Prisexempel: Häckplantor i 9 cm kruka 308€/100 st och buskstorlek i 2L kruka specialpris 34,90€/5st. Lämpligt planteringsavstånd för en enkelradig häck är 3 st/m och för en dubbelradig (bilden) är det ett cc-avstånd på ca 50-60 cm som gäller. Använder du de äldre buskplantorna i 2 liters kruka kan du med fördel använda cc-måtten 60-70 cm vid flerradiga planteringar.


Fruktträd:

 






























Det finns ett stort urval fruktträd i butiken, se de olika sorterna på Pinterest:

 Äppelträd Plommonträd    Körsbärsträd 

Alla fruktträd är bra att plantera två olika sorter. Äppelträden köper du just nu en passlig kombination 2 st för 59,90 €, plommonen 2 st 69,90 € (gäller dock ej specialsorter) och sötörsbären (=bogaråer) 2 st för 79,90 €. Morellkörsbären som hör till gruppen Prunus cerasus är alla helt och fullt ut självfertila så dessa behöver inte för den skull planteras två och två, men för två sådana träd eller buskform kan du nu också räkna med 10% rabatt.

...och mmm, plommon mognar snart...

Just nu under högsommaren finns det återigen chans att köpa det omtyckta och härdiga gula plommonet Petersburg, vilket tog slut litet överallt  i handeln i våras. Det här är egentligen ett s.k. körsbärsplommon men i vardagligt tal benämms det alltid bara plommon när frukten ändå är identisk med plommon. Petersburg har år efter år varit den plommonsort som  plantskolans kunder alltid tyckt är den mjukaste, godaste och läckraste av alla plommon vi brukar ha för provsmakning på höstarna.

När du funderar på just Petersburg-plommonet ska du också väga in att detta träd är ett av de vackraste på våren när det står i helvit blomning precis strax före lövsprickningen. Här får man verkligen känslan av riktig japansk vår...

Är du prenumerant på Vasabladet, Sydin eller Öt finns nu möjlighet att köpa Petersburg träd till rabatterat Kundklubbspris, är du inte prenumerant så ska du inte gråta över det utan då köper du helt enkelt två träd för det rabatterade priset 69,90 €. Är du smart så väljer du förstås två träd av olika sort för då pollinerar dom ännu bättre. Välj t.ex sorterna Petersburg + Kometa eller Petersburg + Sinikka.
Petersburg plommonet är en av de första att mogna ungefär från mitten av augusti.

I sommar har vi flera grader varmare än förra sommaren och det är inte heller sådär otroligt torrt. Detta borgar för att t.ex hallonskörden ser ut att bli riktigt bra. Från plantskolan kan man just nu köpa hallonplantor av en mängd olika sorter, både vanliga trädgårdshallon och hösthallonsorter.