måndag 27 juni 2016

Trädgården inför tomatkarnevalen


I Närpes går vi snart på tomatkarneval igen, och karnevalen är ju lite grann som en trädgårdsfest också eftersom man gärna vill umgås och prata med vännerna lite "vid sidan om" också. Och vad är väl trevligare då än en lättsam sammankomst utomhus på terrassen eller gräsplanen?

För du har väl träffpunkten i skick? Är området runt terrassen snyggt, eller behövs det ännu nån växt i en terrasskruka? Och hur ligger det till, gapar ännu nåt hål bredvid terrassen efter den svåra vintern? Ett besök via plantskolan kanske är den hjälp du behöver...


Trivseln på terrassen ökar märkbart med litet "runtplanteringar" och kanske en o annan växt i en kruka. Här har t.o.m. jäktade trädgårdsmästare tid för en lummig kaffekopp i fotografens sällskap.

Vi har varit lite tjatiga om Hosta under våren här från plantskolans håll, men det oaktat så är funkiorna otroligt lätta att använda i urna och både bladverk och blomning kommer till sin rätt. Funkior kan dessutom kombineras med många andra växter, ett bra exempel är den mörkbladiga smällspirean 'Red Baron' vilken är mörk, tät och dessutom gärna blommar med vita blommor i slutet av juni eller strax i början av juli.

Funkia + mörkbladig smällspirea, Physocarpus 'Red Baron'
Funkia - Hosta 'Golden Tiara'

Ros och funkia 'Albomarginata'

en liten taklök kanske är nåt för bordskrukan...

Områdena runt terrassen


En plantering runt terrassen är som bäst efter ett eller ett par år, men också en helt nyanlagd plantering skapar en trivsel. En plantering vid entren är heller ingen dum ide. Använder man dessutom hjälpmedel som rotmatta och barkflis blir det hela också lättare att sköta.

Helt utan plantering är det tomt och öde! Den splitternya terrassen på bilden har senare
 fått planteringar i bädden framför och i en planteringsgrop infälld i terassen.

En plantering vid entrén ger ett välkomnande och ombonat intryck.
...och rätt enkel att förverkliga med enkla hjälpmedel som rotmatta och
 handskar/lämplig skyffel.

Spiraea japonica 'Lilly' här planterad vid centrumparkering men den passar precis lika bra som lättskött växt vid en terass

Och övriga trädgården


Senaste vinter var som bekant en av dom värsta i mannaminne. Hör du till dem som ännu inte hunnit fixa till efter vinterskadorna så behöver du inte misströsta. På en plantskola tar alternativen aldrig slut, finns inte den växt som varit där förut så finns det oftast en annan som fyller samma funktioner.

Enklast är förstås att plantera nytt i samma planteringshål, men ibland kanske man ska ta och förbättra planteringsstället också på samma gång. Grupper eller rabatter av buskar är oftast mycket lättare att sköta än enstaka buskar och träd i gräsmattan. I en grupp sätter man med fördel barkflis emellan buskarna, gör klippvänliga raka kanter samt planterar så att växterna så småningom täcker hela området. Då finns inte utrymme för gräs och ogräs och underhållet består av gödsling vår och höst och någon föryngringsbeskärning efter flera år eller nån extra besvärlig vinter.

Vi plantskolister brukar rekommendera stadiga inhemska och nordliga kloner för basfunktioner som häckar och buskgrupper, det vinner man på i längden.
enhetliga rabatter runt terrassen är snygga och enkla att sköta. Här är det terrassen och balansbanan vid åldringsboendet Efraim som fått plantering.

En av de enklaste och också snyggaste buskarna att använda är den sommarblommande Spiraea 'Lilly'

Längre ut i trädgården kanske det fattas vind-, insynsskydd. Här en grupp avden ungerska syrenen i full blom.


Har du entren till skuggsidan kanske du skall fundera på en finsk rhododendron eller atzalea. På länken https://fi.pinterest.com/wickmansplantsk/fine-m%C3%A4rkta-rhododendron-och-azaleor/ finns dom finska FinE-sorterna.

torsdag 16 juni 2016

Sommargödning

Allt som lever behöver näring för att växa och må bra, detta gäller även växterna. Det är viktigt att komma ihåg att "mata" dem, gödsla, om man vill kunna njuta av den bästa tillväxten, blomningen och skörden. Men hur ska man gödsla då?


Om du inte gödslade dina växter tidigare i våras kan du sätta samma nu på växterna som du skulle ha satt då, men egentligen börjar det vara något sent för de där burkarna de flesta av oss har att stå i garaget. Det dröjer nämligen upp till 10 dagar innan olika korn eller granulat börjar ge effekt, och har du inte tidigare gödslat är växterna i stort behov av näring nu. Effektivare är det då att gödsla med någon typ av lättlösligt gödsel, som blandas upp i vatten och ger effekt redan inom några timmar. Man kan då med fördel dela upp denna gödsling på flera gånger.

Bevattningsgödsel

Kekkilä Bevattningsgödsel är en underhållsgödsel för alla växter i köksträdgården. Produkten löser sig snabbt i vatten, vilket gör det lätt att gödsla med till exempel en vattenkanna. Med vattnet kommer näringsämnena omedelbart till godo för växterna och ger dem ny livskraft. Bevattningsgödsel ges till trädgårdsväxterna i maj–augusti, när behovet av näringsämnen och vatten är som störst. Inomhus och i växthus gödslas växterna vid behov året runt. Sommarblommor bör gärna gödslas långt in på hösten för att få en vacker och färgrik blomning som varar så länge som möjligt.

Rekommenderas för:
Grönsaker, sommarblommor, örter och fleråriga växter.


Rhodogödsel

Kekkiläs Barrväxt- och rhododendrongödsel innehåller alla viktiga spårämnen och ger en harmonisk tillväxt och ökar bildningen av blomknoppar och ger mer färg till vintergröna växter.

Barr- och rhodogödsel ges från våren fram till början av juli, 2-3 gånger i månaden.

Rekommenderas för:
Barrväxter, rhododendron, blåbär och andra surjordsväxter.









Calcinit

Yara Calcinit används till näringsbevattning och bladgödsling. Innehåller calciumnitrat, dvs vattenlösligt nitratkväve samt hög halt lättlösligt kalcium. 

Calcinit ger en god, stadig tillväxt, och hög kvalitet på skörden. Det förbättrar kvaliteten på grönsaker, frukt, bär och andra växter och ger bra motståndskraft mot sjukdomar. Produkten är lämplig för bevattningsgödsling både i växthus och på friland. Löses i ljummet vatten.

Rekommenderas för: häckar och andra växter utom surjordsväxterna.






Höstgödsel


Höstgödsel på sensommaren-hösten är viktig för växternas övervintring. Man kan höstgödsla alla växter, och t.ex barrväxter och blåbär är det bra att börja höstgödsla redan i juli.


fredag 10 juni 2016

Växter för sommarstugan

Förra veckan gick det att läsa om lämpliga häcksorter för sommarstugan, nu fortsätter vi med sommarstugetemat.

För en lyckad trädgård på sommarstugan skall först och främst spenderas tid på stugan och läget tas i beaktande. Är det blåsigt och kallt mest hela tiden eller finns det varma skyddade områden någonstans? Förutsättningarna bestämmer vilka typer av växter som kan planteras var på tomten.


Lättskött, härdigt och naturligt


Annars är ledorden ofta Lättskött, Härdigt och Naturligt när det kommer till sommarstugan. Vi vill kunna njuta när vi är där och inte behöva arbeta med trädgården hela tiden. Tidvis förekommer kanske också längre perioder när ingen är på sommarstugan, och då behöver trädgården kunna klara sig själv. Härdigare växter behövs ofta som ska klara pinande vindar, kargare förhållanden och ett och annat saltstänk. Slutligen behöver växterna passa in i omgivningen på sommarstugan. Här brukar trädgårdarna vara mer naturliga än hemma, och visst finns växter som passar in även här.

Buskar


Alla sorterna vi skrev om i häck-inlägget går också att plantera som fristående buskar på sommarstugan. De är härdiga, ger både vind- och insynsskydd och kräver inte mycket skötsel.
En annan buske som också passar bra vid havet är havtorn, dessa ger också goda, nyttiga bär på hösten. 


Perenner


För platser där det kan blåsa mycket är det skäl att välja rätt stadiga perenner, t.ex. stånds som Ligularia 'Hietala' eller Ligularia 'Weihenstephan'. Olika funkiasorter, Hosta, är också bra alternativ, eller t.ex. Fackelblomster, Lythrum salicaria, som annars också växer ute i skärgården och tål saltvatten. Vill man ha lägre sorter som tål även torra platser finns många fetbladsorter, t.ex. Sedum Kamtchaticum.

Ligularia Hietala, Lythrum salicaria, olika Hosta och Sedum kamtchatikum.


Bär och frukt


Vi är många som vill kunna njuta av goda bär och frukter på sommarstugan, och för oss finns också alternativ. T.ex. svarta vinbär, jätteblåbär för de som inte orkar gå och plocka i skogen och så havtornen med sina c-vitaminrika och goda bär. Vill man ha äppelträd bör man satsa på lågväxande sorter som t.ex. 'Pirja' eftersom de här inte kroknar lika lätt i vinden.

Jätteblåbär 'North Blue', Havtorn 'Tytti', Sommaräppel 'Pirja'

Barrväxter


Pinus mugo 'Mops' är en härdig dvärgbergtall som passar bra även i skärgården. Det är en förädlad, långsamtväxande bollform, som passar bra också i stenpartier och blir ca 0,5-0,7 m hög. Mopsen har vi planterat vid flera sommarstugor och alltid fått beröm för växtvalet i efterhand.



Klätterväxter


Clematis alpina är en mycket härdig klätterväxt som blommar vackert med blå klockor. Kaprifolen, Lonicera caprifolium är också en omtyckt klätterväxt som blommar vitt med ljuvligt doftande blommor. Växtplats och mängden sol/skugga avgör mycket vilken klätterväxt du ska välja. Alpklematisen växer helt bra på solsidan men också precis lika bra på skuggsidan fast där börjar den blomma en kanske t.o.m. två veckor senare vilket i och för sig kanske är en fördel.

Zilga vinrankor har vi också använt som växt för att skyla fula öppningar under terasser. Är det då frågan om halvskugga kanske inte skörden hinner bli färdig, men i och för sig gör det inte så mycket eftersom vinrankor har stora skylande blad och de växer med enormt långa skott varje säsong, alltså helt en växt som passar för att skyla med.

Kaprifol, t.v, vill ha sol, alpklematisent.h. växer däremot lika bra i sol som skugga.



fredag 3 juni 2016

Häck till sommarstugan

Nu börjar vi spendera allt mer tid på sommarstugorna, men är det något som saknas? Kanske en häck borde planteras för insyns- eller vindskydd? Det finns flera sorter som smälter bra in i naturen och inte behöver mycket skötsel och som dessutom klarar av ett kargare klimat och t.o.m saltvatten.

När du sätter sommartomten i skick är det skäl att tänka på att resultatet skall se snyggt ut också fast ingen målar och sköter kontinuerligt. Ett nytt staket kan vara hur snyggt som helst när det är nymålat men ack och ve hur det ser ut efter en eller ett par säsonger i saltpinat havsklimat. I det fallet är de häcksorter som har bra skottbildning från basen suveräna för de blir snyggare och snyggare för varje år. Här är det också en fröjd att veta att en liten höjdbeskärning kan utföras vilken årstid som helst. Det vill säga, genast det börjar se lite för vildvuxet ut så är det bara att beskära och så är den saken klar. Nedan finns några förslag på relativt billiga häckar som passar särskilt bra in i stugmiljön.

Högre häckar för lä- och insynsskydd

 

Kvastspirea, Spiraea chamaedryfolia


En snabbväxande spirea med vita blomklasar i maj. Blir ca 1,5 m och har grönt löv i massor. Får fin höstfärg och tål även skugga. Som häck kan den mycket väl hållas både friväxande eller klippt. Klipp då gärna strax efter blomningen så får du en tillväxt som sätter blom följande år. Tät, skjuter rotskott. Fin höstfärg men lite tidig lövfällning. Kvastspirean skall dock inte planteras i alltför våta jordar.



Häggmispel, Amelanchier spicata


Får ätbara bär och fin höstfärg, bra häck- och läplanta. Smal och högväxande med vita blommor i slutet av maj. Mörkgröna till blågröna blad. Passar mycket bra mot naturängar, skogsbryn o dylikt. Utmärkt till fritidshus då den är snygg både som klippt häck och som friväxande. 2-4 m hög. Tål saltvatten.

Vill man ha det riktiga bäralternativet så kan man välja den betydligt dyrare klonförökade amelanchier sorten som kallas saskatoon. Den finns i flera varianter som t.ex. Amelanchier alnifolia 'Smoky' och Amelanchier alnifolia 'Martin'. De har både större bär och är sötare i smaken, och bären kan med fördel användas i hushållet t.ex som dekorationer på bakverk.


Häggmispeln blommar överdådigt i slutet på maj



Även om alla häggmispelsorter har ätbara bär så är 'Smoky' 
saskatoonbäret det allra bästa. Det har blåröd färg när det är
som bäst plockmoget. Efter ännu en tid blir det blåbärsblått.



Blåtry, Lonicera caerulea 'Jörgen'


Den över lag mest använda häcken, tätväxande, tidig lövsprickning, vacker även på vintern med rödskimrande årsskott. Kan klippas eller växa fritt. Höjd som friväxande, 1,5-2,5 m (bredden i stort sett lika med höjden). Höjd som klippt ca 1-1,8 m. Klippning rekommenderas under vintervilan (oktober-april). Den enda häckart som kan föryngringsklippas med utmärkt resultat på valbar höjd/bredd. Rekommenderas ogärna på torra sandjordar, men väl på alla andra jordtyper. Mycket härdig, tål saltvatten.
Häckblåtryn blommar genast i början på maj samtidigt med lövsprickningen.


För lägre häckar kan även andra sorter användas:


Röd praktspirea, Spiraea japonica 'Lilly'


Plantskolans egen korsning Little Princess-Froebelii. Utmärkt även för massplanteringar. Höjd ca 60-80 cm. Denna sommarblommande spireasort har starkare färg än sorten 'Little Princess'.



Björkspirea, Spiraea betulifolia 'Renko'

Tät finsk häckvariant av björkspirea. Klippt eller friväxande låg häck (max 1 m). Blommar rikligt på försommaren. Den gröna årsväxten startar genast när blommorna blommat ut och börjar täcka de gamla bruna fröställningarna. Bra även som massplanteringsväxt.



Funkia, Hosta

Funkia, är ofta använd för det rikliga och dekorativa bladverket. Flera sorter har också vacker blomning. Bladen kan ofta också användas till snitt. Plantera i djup men dränerad jord som håller markfukten. Passar utmärkt även som en låg "häck" eller kantväxt. Bladen försvinner helt till vintern och nästa sommar kommer fräscha nya blad.

Finns många olika varianter i olika höjder, från 25 cm upp till 1 m.

Olika funkiasorter

Hosta 'Erromena' här vid en stenmur