fredag 29 april 2016

Funkior


En förträfflig perennaväxt


Funkia, Hosta, är en förträfflig perenn på många sätt. De är härdiga och finns i en stor mängd olika variationer. Mitt i sommaren blommar de i olika lila nyanser, men det är själva bladen som är vackrast. 

Funkiorna finns i många olika bladnyanser, vissa går i nästan ljusgrönt och andra i blått. De finns också de som har olika vita eller gula mönster. 

Många användningsområden


De dekorativa bladen kan användas på flera olika sätt, t.ex. i en kruka på trappan, som kantväxt eller som vacker utfyllnad i perennarabatten. De stora bladen är täckande och ger ett frodigt intryck. I riktigt torra lägen trivs de inte, men annars finns det sorter som passar både i skuggiga och soliga lägen.

Hosta 'Golden Tiara'

Hosta 'Albomarginata'


Välj själv direkt från odlingsbädd


I plantskolan har vi ett stort urval funkior i två olika krukstorlekar. Sorterna väljer du själv direkt från odlingsbädd. Här har vi samlat ett urval av våra sorter.

Senaste nytt i trädgården

Gamla välbeprövade sorter i all ära, men ibland är det roligt med något nytt och spännande i trädgården. Oberoende om fokus ligger på en modern trädgård med mycket barrväxter, en prunkande rosengård eller fantastisk köksträdgård full av ätliga växter kommer nya sorter, former och färger hela tiden, så att trädgårdsentusiasterna kan skapa en intressant oas helt i just sin smak.

I år har vi fler växtnyheter än på många år, över 50 olika växter! Här presenterar vi  fem heta tips ur årets trädgårdsnyheter. Längst ner finns också länk till ytterligare fem presentationer för dig som vill fördjupa dig i ännu fler sorter.

5 växttips ur årets trädgårdsnyheter 


Familjepäronträd

Familjeäppelträden har funnits länge på marknaden men nu börjar också familjepäronträden komma. Med 3 olika sorter på samma träd passar det utmärkt för de som inte har plats i trädgården för många träd, då de olika sorterna pollinerar varandra. Då päronträd gillar varma platser fungerar det även utmärkt som spaljéträd vid husväggen.










'Our last Summer', klätterros. Bild: Salling Planteskole
Plant'n'Relax rosor

Plant’n’Relax® är en ny serie vackra trädgårdsrosor utvecklade i Danmark. Konceptet fokuserar på dagens moderna kunder som vill kunna plantera och sedan bara ta det lugnt och njuta av trädgården.



I serien finns många olika varianter både vad gäller färg och höjd, allt från klätterrosor till låga marktäckare, alla med namn inspirerad av välkända låtar. 'Our last summer' t.ex. är en klätterros, som blir 1,5-2 m hög. Den får stora fyllda blommor med stark doft och blommar från sommar till sen höst.

Se alla rosor i  Plant'n'relax serien här.


Dvärgdouglasgran


Denna douglasgran väcker uppseende med sitt säregna utseende. Den växer lågt och oregelbundet och blir ca 1 m hög. Den har klarat sig bra i plantskolans provodlingar.

Utmärkt också i halvskuggigt läge! I full sol kan den behöva  skyddas från vårsolen under mars-april när marken är frusen.


Bärtry

Det har funnits några sorter bärtry på marknaden redan ett tag, men nu har många nya varianter kommit. Med sin täta växt och stora blå avlånga bär fungerar den utmärkt både som bärbuske och häck. T.ex. nya sorten 'Blue Velvet' och den gamla sorten 'Atut' blir inte alls höga.

Bären på bärtryn mognar redan i början av juli och de är utsökta t.ex. på glassen eller gjorda till marmelader.


Rhododendron 'Alli'. Bild: MTT

Gul finsk rhododendron

Rhododendron 'Alli' är en finsk dvärgsort som växer låg och bred. Den blir ca 1 m hög och 2,5 m bred. Blommar med ljusgula blommor i månadsskiftet maj-juni.

Som alla rhododendron trivs den i skuggiga förhållande och jord med lågt pH, plantera därför i rhodojord och gödsla med rhodogödsel som ej höjer pH:t i jorden.

Den andra nya finska rhododendron, Kristina, med djuprosa blommor och halvhögt växtsätt och övvriga finska rhododendron finns alla presenterade på skild pinteresttavla. Kika gärna på den!


Förutom årets nyheter finns också fjolårets nyheter och nyheter som kom före fjolåret och många andra bra och användbara växter presenterade på Pinterest. Är du inte från tidigare bekant med våra Pinterest sidor och tavlor tycker vi du ska stifta bekantskap med dem nu!

Det finns nu också ett skilt inlägg med fler nyheter (bl.a låga färggranna berberis, Röda baronen plommon, två Picea abies sorter och nya havtornen Kulta och Sideby) för dig som vill läsa om våra erfarenheter av just dessa sorter.

Öppet även på Söndagar och helgdagar i maj

På söndag 8 maj är det som sagt morsdag, och nu på Kristi himmelsfärd 5 maj och "klämdagen" 6 maj, är de flesta lediga. Plantskolan har öppet även på söndagar i maj månad, så passa på och kom in och hitta morsdagsgåvan då!

I maj har vi öppet vardagar 10-18, lörd 10-16 och söndagar/helgdagar 12-15. När vi går in i juni faller söndagsöppet bort och efter midsommar ändrar våra öppettider till kortare vardagstid och helt stängt på lördag-söndag. Från mitten av augusti börjar höstsäsongen med lördagsöppet igen.

Tycker du att det är svårt att välja växter till din mamma, mor eller käresta? Varför inte i så fall ta ett presentkort, så har du löst problemet enkelt och snabbt!

fredag 22 april 2016

Gardencentret öppnar för säsongen

Den 2 maj kl 10.00 slår Gardencentret traditionsenligt upp portarna för säsongen. Med inriktning på mångåriga och härdiga vackra trädgårdsväxter har vi ett sortiment som erbjuder något för alla. Vi hoppas att så många som möjligt vill komma in och bekanta sig med utbudet, ställa frågor och disskutera med oss!

Mjöd gjort på aronia! 

 

Dagen till ära bjuder vi på vår specialgjorda Aroniamjöd. Vår smakpanel här på plantskolan har gett tummen upp för brygden, så därför vågar vi påstå att drycken nog har en annorlunda smak, trots att det också påminner om traditionell mjöd. Läs receptet längst ner på inlägget!

Fina specialerbjudanden till dig själv eller som morsdagsgåva

 

Morsdag infaller i år söndagen den 8 maj. Varför inte slå två flugor i en smäll under öppningsveckan och hitta en vacker växt åt dig själv och samtidigt passa på att köpa en härdig, fin växt till mor. Som vanligt kommer vi att bjuda på en hel del fina specialerbjudanden under öppningsdagen. Vad sägs t.ex om:

Klematis


Klematis finns i många olika färger och varianter. Blåa, lila, röda, rosa, vita, gula... Låt dem klättra på plank, staket, spaljéer eller t.o.m. på trädstammar. Planteras i sol-halvskugga i väldränerade jordar.


Många storblommiga sorter blommar flera gånger, t.ex. de tidigblommande 'Nelly Moser', 'The President' eller 'Multiblue' blommar på försommaren och återkommer i augusti-septmeber.

De mer senblommande sorter bland de storblommiga, t.ex. ’Jackmanii’ och ’Hagley Hybrid’, ger blomsterprakt under högsommaren. Dessa blommar på årsskotten och beskärs därför ner, antingen sent på hösten eller tidigt på våren.

De småblommiga sorterna med sina små klockor är härdigare än de storblommiga och kräver inte lika mycket skötsel. De behöver inte klippas ner utan det räcker med att putsa dem så de inte ser skräpigt ut.

Specialpris: 3 st: 45 €, 5 st: 70 €
norm. 17 €/st

Rhododendron 


Finns det något vackrare än prunkande rhododendron under försommaren? Även av dessa finns mängder med olika sorter, former och färger. Gemensamt för alla är att de ska planteras i halvskuggig-skuggiga lägen med lågt pH i jorden.

Populärast är kanske Rhododendron 'Grandiflorum'. Den är mycket rikblommande med ljuslila blommor.


Specialpris: 1 st: 19,90 €, 2 st: 29,90 €
norm. 25 €/st
För soligare platser passar kanske en azalea bättre. 'Mandarin Lights' azalean blommar tidigt på försommaren, före busken får de egentliga bladen, med stora färgstarka doftande blommor. Höjd: 1-1,2 m.

Även azaleorna trivs bäst i jord med lågt pH, använd alltså rhodojord vid plantering.

Specialpris: 29,90 €
norm. 35 €/st


Dvärgstamsyren 'Palibin'



Dvärgstamsyrenen, Syringa meyeri 'Palibin', är en alldeles utmärkt stamväxt t.ex. för rabatten eller på andra platser där man vill ha ett litet träd.

Den blommar i juni, lite senare än vanliga syrener, med små ljust lila blommor som doftar gudomligt gott. Den är dekorativ även efter blomningen p.g.a. sina vackra blad. Höjd: 120-150 cm.

Specialpris: 29,90 €
norm. 40 €/st





Dvärgbergtall 'Mops'


Utbudet vackra och intressanta dvärgbergtallar växer hela tiden, men här kommer en vi har bra erfarenhet av.

Dvärgbergtallen Pinus mugo 'Mops' är en förädlad, långsamtväxande härdig bollform. På 10 år växer den till ca 1 meter och på 30 år kan den bli ca 2 meter. Barrfärgen är mörkt grön under sommaren och en aning ljusare under vintern. 

Passar i stenpartier och barrväxtgrupper. Mops är en utmärkt ersättare för den mera krävande vidväxande naturformen, Pinus mugo 'Pumilio'.

Specialpris: 29,90 €
norm. 37 €/st

Svarta vinbär


Härliga sötsyrliga svarta vinbär direkt från busken är mångas dröm när det gäller trädgården, liksom en god hemlagad svartvinbärssaft. 

'Titania' och 'Intercontinental' är två nya svenska sorter som är upprättväxande och mjöldaggsresistenta och får stora goda bär.


Specialpris: 2 st: 15,90 € 
norm. 9/10 €/st




Se fler öppningserbjudanden på Pinterest. Inför säsongstarten  räknade vi ihop årets nyheter - 50 st! Och det dyker säkert upp ännu nån fler innan vi har allt på plats. Vi vill påstå att du alltid hittar nåt som passar också i Din trädgård.

Provsmaka plantskolans specialdryck - Wiplant mjöd, gjord på Aroniabär!


Vi tar till vara mycket av de bär och frukter vi får från provodlingarna här på plantskolan, och av dessa försöker vi alltid tillverka saft eller andra produkter. Under öppningsdagen bjuder vi på en riktig specialdryck, aroniamjöd, kom in och provsmaka!

Snart är det Valborg så vi har komponerat ihop en uppfriskande och snygg mjödvariant gjord på plantskolans egen hemgjorda aroniasaft.

Aronia mjöd

2,5 dl Viking aroniasaft, antingen råpressad (ger en vildare smak) eller saften urkokt
4 l vatten
0,5 kg vanligt socker eller farinsocker
¼ tsk jäst
1 citron
russin om så önskas

Koka upp vattnet och tillsätt sockret och skiva i citronen. Låt svalna till kroppstempererat och tillsätt jästen. Rör om så att jästen löser upp sig. Lägg till Aroniasaften. Låt blandningen stå och svalna i rumstemperatur i ca 3-5 timmar, därefter svalt 1 dygn. Skumma av. Och häll i rena flaskor varvid russin tillsätts enligt eget val. Låt stå svalt i 1-2 dygn. Njut!

Vi har valt att använda råpressad aroniasaft (ger en vildare smak) direkt från vår frys men man kan givetvis också använda urkokt saft, vilken ger samma smak utan den något vilda antydningen som man får när en del kärnor blir krossade. Vill man ha ännu mjukare, rundare smak ska man byta ut Viking aroniasorten mot t.ex Hugin eller Autumn Magic.

Skål för våren!

onsdag 20 april 2016

Fasta mängdrabatter på perennerna

I Gardencentret har vi alltid fasta mängdrabatter på perennaväxterna. Vi har sorterat perennerna i tre olika standard-prisgrupper, indelade efter krukstorlekarna. Detta betyder alltså att alla perenner i 9 cm kruka har ett pris, alla i 11 cm kruka ett pris och alla i 2 l kruka ett, oberoende sort. Enkelt, både för kund och personal!

Perennerna väljer du direkt från våra odlingsbäddar, och mängdrabatten är alltid samma för perennerna i samma krukstorlek.



Vi har också stora perenner i 3 l krukor eller större, men där beror priset helt på sort och antal.


torsdag 7 april 2016

Beskärning, enkelt eller svårt?

Alltid när solen börjar värma på våren kommer en massa frågor om beskärning. För en inbiten plantmänniska är ju det mesta självklarheter, så hur ska man förklara enklast? Ett försök:


Underhållsbeskärning eller föryngringsbeskärning?


  • Underhållsbeskärning strävar till att hålla formen och eller bärförmågan konstant = trädet/busken ska fortsätta vara lika fin eller ge bra med frukt/bär.
  • Vid föryngringsbeskärning vill man starta om tillväxten på ett eller annat sätt = det tar en till flera säsonger innan man är tillbaks på topp igen.

Sen finns det ju också mellanting, t.ex etableringsbeskärningar som kan variera beroende på hur långt plantan är odlad i plantskola. Här fortsätter man egentligen plantskolearbetet.

JAS eller vårbeskärning?


  • JAS, eller Juli-Augusti-September, är en beskärning som man gör först när man uppnått önskad form på träd/buske. Alltså inget du normalt skall syssla med de första åren efter plantering.
  • Vårbeskärning, eller varför inte kalla det senhöst-, vinter- eller vårbeskärning, gör man när trädet/busken har sin viloperiod. Det är nämligen närapå ingen skillnad på dessa årstider. Större inverkan har det hurdant väder du har beskärningsdagen och de närmast påföljande dagarna. Denna typ av beskärning funkar bäst när luftfuktigheten inte är alltför hög, eftersom svampangrepp har lättare att få fäste under perioder med lång hög luftfuktighet. Att beskära före tillväxt är det bästa så länge du bygger upp önskad form, eftersom denna beskärning ger den bästa tillväxten.


 Undantagen

Sorter med kraftig savstigning (Lönn, Björk, Magnolia o Vindruva)  bör beskäras senare (juli-aug). Ibland brukar man också räkna in Hästkastanj i denna grupp.

Sorter med kraftigt gummiflöde (Körsbär, Plommon) rekommenderades alltid förr att beskäras under JAS-perioden. Detta gäller stora grenar och snitt. Tunna grenar i uppbyggnadsskedet rekommenderas  att beskära på våren för bästa tillväxt.

Barrväxter är egentligen inget undantag men på den sidan är det faktiskt så att många arter och sorter kan ha svårt att bryta med nya skott ur gammal ved, därför rekommenderas att man inte klipper på ved som är äldre än 2 år. Idegran (Taxus) är undantaget här, dom bryter också bra ur gammal ved.


Hur ska man då beskära?



Tillvägagångssätten är många och det är också så att vilket man ska välja beror på vad för slags resultat man vill uppnå.

Här exempel på hur man kan beskära häckar och buskar

Här exempel på hur man beskär kvistar och formar fruktträd.

Här är vårt tips:

Googla, det finns miljoner sajter med tips! Välj den sajt som ger ett resultat du vill ha. Hittar du inget om vilket slutresultat beskärningstipset ska ge, gå till nästa sajt. Obs! Du måste ha en långtidsstrategi med klippandet annars blir det inga resultat.


Några länkar:

Grunderna för beskärning
Beskära träd
JAS-beskärning